De S-CAPEPLUS is eenvoudig in gebruik, héél eenvoudig zelfs. Tijdens de ontwikkeling van het evacuatiematras stond dan ook maar één ding centraal: ‘Iedereen moet in staat zijn om dit hulpmiddel te gebruiken wanneer een noodsituatie ontstaat’. Dit is dus ook de reden waarom het evacuatiematras zo geliefd is bij gebruikers en veiligheidsexperts en steeds vaker als tegenhanger van de evacuatiestoel wordt gebruikt. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen beide hulpmiddelen. Meer over die verschillen leest u hier.
Buiten alle lofzang vergt het gebruik van de S-CAPEPLUS wel enige kennis en training, zeker wanneer een hulpbehoevende de trap af moet. In het veld kom je af en toe nog een aantal kleine gebruikersfouten tegen. Daarom kun je onderstaande fotoserie gebruiken om deze foutjes te voorkomen.
Deze fotoserie geeft een goed beeld wat wél en wat ‘NOT DONE’ is tijdens het gebruik van het evacuatiematras. Wanneer deze foto’s, de demonstratie video en de instructies zorgvuldig worden bestudeerd, ben je goed voorbereid op een veilige evacuatie met de S-CAPEPLUS.
Onder iedere afbeelding staat een korte uitleg waarom een bepaalde handeling van cruciaal belang is om moeilijkheden te voorkomen. We willen je vriendelijk vragen om ook deze foto’s zorgvuldig te bestuderen.
Tot slot, probeer nooit iemand achter te laten tijdens een noodsituatie! Voor personen die niet zelfstandig de trap af kunnen, is er een ontruimingsplan nodig om hen snel en veilig uit een gebouw te krijgen. Het evacuatiematras S-CAPEPLUS biedt de mogelijkheid om snel en veilig af te dalen via vrijwel alle soorten trappen. Ook een verticale evacuatie is dus geen probleem.
Fout 1: De positioneringsband wordt over de armen geplaatst.
Dit vermindert de stabiliteit waardoor de persoon op het evacuatiemiddel kan gaan schuiven.
Fout 2: De armen worden boven de flappen geplaatst
De handen van de persoon die geëvacueerd wordt, dienen onder de flappen te zitten.
Wanneer de persoon de handen vrij heeft, kan hij/zij zich vastgrijpen aan bijvoorbeeld deurposten of trapleuningen.
Fout 3: De hulpverlener staat met een kromme rug
Je hebt maar één rug, wees er zuinig op, OOK wanneer je het evacuatiematras gebruikt.
Fout 4: De treklussen worden rond de polsen gewikkeld.
Hierdoor heb je minder controle met de S-CAPEPLUS.
Deze eerste blogpost is bedoeld om je te helpen en om gebruikersfouten te voorkomen, hopelijk heeft deze fotoserie hierbij geholpen. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat u een prettig gevoel heeft bij de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.
Voor het laatste S-CAPE nieuws, kun je ons volgen via Twitter, Linkedin en Instagram.
Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht? Neem gerust contact met ons op via de mail (info@tetcon-ge.com) of bel naar 040 298 99 55. We staan klaar om je te helpen.