Evacuatiestoel
Een evacuatiestoel wordt gebruikt om minder-mobiele personen, zoals een rolstoelgebruiker, te evacueren tijdens een calamiteit. Ook kan dit via de trap gebeuren. Bij een calamiteit kan de lift waarschijnlijk niet meer gebruikt worden. Hierdoor kunnen immobiele personen naar beneden worden gebracht. Een bekend merk is de Evac Chair. Een alternatief op een evacuatiestoel is een evacuatiematras. Hier lees je de verschillen.
Draagstoel
Een draagstoel wordt gebruikt om een mindervaliden horizontaal te verplaatsen bij een calamiteit. De draagstoel wordt gebruikt bij de evacuatie van ziekenhuis patiënten of bij ontruimingen in andere zorgcentra. Door middel van draagbeugels kan de persoon eventueel ook naar beneden getild worden. Het is een variant op de evacuatiestoel of de brancard.
Elektrische evacuatiestoel
Tegenwoordig bestaan er ook elektrische evacuatiestoelen. Deze evacuatiestoel zijn elektrisch aangedreven. Dat betekent dat je iemand zowel naar beneden als naar boven kunt verplaatsen. Dit type is niet alleen geschikt voor een noodevacuatie maar je kunt deze ook inzetten wanneer de lift is uitgevallen of bij tijdelijke stroomuitval.
Waar installeer je dit evacuatiemiddel?
Over het algemeen geldt de regel dat dit soort evacuatiemiddelen worden geïnstalleerd in een trappenhal of in de buurt van een trappenhal, bijvoorbeeld een nabijgelegen gang. Hierdoor is de stoel altijd binnen handbereik als je hem nodig hebt.
Waarom gebruik je een evacuatiestoel?
In geval van calamiteit kan de lift vaak niet gebruikt worden. In veel gebouwen is er namelijk een directe koppeling tussen het brandalarm en de lift. De lift gaat dan vaak direct naar de begane grond en kan dan niet meer worden gebruikt.
Dat betekent dat personen via de trap moeten ontruimen. Personen met minder-mobiliteit (bijv. in een rolstoel) hebben dan jouw hulp nodig om veilig beneden te komen. In dit soort situaties kun je vertrouwen op evacuatiemiddelen.
Wat zijn redenen voor een eventuele ontruiming of evacuatie?
Een evacuatie kan plaatsvinden voor, tijdens of na een natuurlijke ramp. Zoals:
- Een overstroming
- Een aardbeving
- Een vulkaanuitbarsting
- Een tornado of cycloon
- Een vloedgolf
Andere redenen voor een ontruiming kunnen zijn:
- Een brand
- Een bom
- Een gaslek
- Rookontwikkeling
- Een ongeluk met gevaarlijke stoffen
- Een terroristische aanval
- Een militaire aanval
- Een besmettelijke infectie door een gevaarlijke virus of bacterie