Home/Evacuatie en BHV Kennisbank/Evacuatie hulpmiddelen/Wat zijn alternatieven voor een evacuatiestoel?

Wat zijn alternatieven voor een evacuatiestoel?

Een evacuatiestoel wordt gebruikt om mindervaliden via trappen te evacueren. Het idee van de stoel is dat men dit veilig en snel kan doen tijdens calamiteiten. Evacuatiestoel alternatiefEen evacuatiestoel beschikt over zogenaamde glijriemen. Met deze riemen glijdt de stoel over de trap. Ondanks dat er geen directe verplichtingen zijn rondom evacuatie producten, hebben veel organisaties hun gangen of trappenhallen uitgerust met zo’n evacuatiestoel. Een bekende evacuatiestoel is de Evac Chair. Deze is te herkennen aan de blauwe en gele kleuren.

Veel organisaties zoeken een alternatief op de evacuatiestoel. Veel BHV’ers vinden dit middel prijzig en lastig in gebruik. Ook zitten veel organisaties niet te wachten op een duur onderhoudscontract. Sommige personen die in deze stoel moeten zitten, vinden het gebruik ook angstig, doordat ze in een diep trapgat kijken. Is dat bij uw organisatie ook zo?

Speciaal om deze redenen hebben we een lijstje met evacuatie alternatieven voor u opgesteld.

Dit zijn alternatieven op een evacuatiestoel:

Evacuatiestoel alternatief - Evacuatiematras of sleepmat
Met deze middelen kunt u personen liggend evacueren. Ook via de trap. Voor dat u een evacuatie middel kiest, is het zaak om te kijken met welke mobiliteitsbeperkingen iemand te maken heeft. Zit de persoon in een rolstoel, heeft de persoon een visuele beperking of loopt de persoon op krukken? Ook moet u kijken naar de constructie van gebouwen. In oude gebouwen zijn de gangen en deuropeningen vaak smal. Dit geldt dan ook vaak voor de vluchtwegen. Met sommige evacuatie hulpmiddelen, zoals een brancard, heeft u dan te weinig ruimte. Een persoonlijk evacuatieplan opstellen voor de mindervalide persoon is dé manier om uw noodplanning naar een hoger niveau te tillen. Belangrijke aandachtspunten voor het opstellen van zo’n persoonlijk plan vindt u hier.

Veel organisaties kunnen u adviseren op het gebied van evacuatie hulpmiddelen. Een expert kan langskomen op locatie, de situatie bekijken en persoonlijk advies geven.