• nl
0 Mijn offerte

Wat zijn alternatieven voor een evacuatiestoel?

Hier lees je meer over evacuatiestoel alternatieven. Een evacuatiestoel wordt gebruikt om mindervaliden via trappen te evacueren. Het idee van de stoel is dat men dit veilig en snel kan doen tijdens calamiteiten. Een evacuatiestoel beschikt over zogenaamde glijriemen. Met deze riemen glijdt de stoel over de trap. Ondanks dat er geen directe verplichtingen zijn rondom evacuatie producten, hebben veel organisaties hun gangen of trappenhallen uitgerust met zo’n evacuatiestoel. Een bekende evacuatiestoel is de Evac Chair. Deze is te herkennen aan de blauwe en gele kleuren. Er bestaan ook elektrisch aangedreven evacuatiestoelen die je kunt inzetten bij een kapotte lift of stroomuitval.

De evacuatiestoel alternatieven:

Veel organisaties zoeken een alternatief op de evacuatiestoel. Veel BHV’ers vinden dit middel prijzig en lastig in gebruik. Ook zitten veel organisaties niet te wachten op een duur onderhoudscontract. Sommige personen die in deze stoel moeten zitten, vinden het gebruik ook angstig, doordat ze in een diep trapgat kijken. Is dat bij jouw organisatie ook zo?

Hier vind je een lijst met alternatieven voor een evacuatiestoel:

Een bekend evacuatiestoel alternatief: de sleepmatras, zo gebruik je ‘m:

In deze video zie je het Premium Model van de S-CAPEPLUS Evacuatiematrassen. Er bestaan diverse uitvoeringen voor verschillende toepassingen.

Zo gebruik je een S-CAPEPOD, deze ligt permanent onder het matras van een cliënt / patiënt

Er bestaan meerdere modellen van de S-CAPEPOD Evacuatie Sheets. In de video hier boven zie je het Standaard Model.

Liggend evacueren

Met deze middelen kun je personen liggend evacueren. Ook via de trap. Voor dat je een evacuatie middel kiest, is het zaak om te kijken met welke mobiliteitsbeperkingen iemand te maken heeft. Zit de persoon in een rolstoel, heeft de persoon een visuele beperking of loopt de persoon op krukken? Ook moet je kijken naar de constructie van gebouwen. In oude gebouwen zijn de gangen en deuropeningen vaak smal. Dit geldt dan ook vaak voor de vluchtwegen. Met sommige evacuatie hulpmiddelen, zoals een brancard, heb je dan te weinig ruimte. Een persoonlijk evacuatieplan opstellen voor de mindervalide persoon is dé manier om je noodplanning naar een hoger niveau te tillen. Belangrijke aandachtspunten voor het opstellen van zo’n persoonlijk plan vind je hier.

Veel organisaties kunnen je adviseren op het gebied van evacuatie hulpmiddelen. Een expert kan langskomen op locatie, de situatie bekijken en persoonlijk advies geven.