• nl
0 Mijn offerte

Is een evacuatiestoel of een escape sleep matras verplicht volgens de wet?

Een evacuatiestoel of escape evacuatiematras aanschaffen is niet direct verplicht voor organisaties, maar er zijn wel regels omtrent een veilige evacuatie van aanwezige personen. Ook bent u verplicht om BHV’ers van de juiste opleiding en middelen te voorzien zodat zij hun taak kunnen vervullen.  Dit artikel geeft uitleg over hoe en wat.

Er bestaan verschillende soorten hulpmiddelen om personen te evacueren. Hierbij moet u denken aan escape evacuatie matrassen, evacuatiedoeken, evacuatiestoelen of brancards en stretchers. Al deze hulpmiddelen zijn bedoeld om minder-mobiele personen zo snel mogelijk te verplaatsen tijdens een calamiteit. De vraag rest nu of dat organisaties verplicht zijn om zo’n hulpmiddel in huis te hebben?

Volgens de Arbo-wet is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige evacuatie van alle werknemers en bezoekers van een pand. Artikel 3e uit het wetboek luidt niet voor niets: ‘de werknemer dient doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van de eerste hulp bij ongevallen, de brandbestrijding en de evacuatie van werknemers en andere aanwezige personen, en doeltreffende verbindingen worden onderhouden met de desbetreffende externe hulpverleningsorganisaties’. Er wordt dus niet letterlijk benadrukt dat een organisatie uitgerust moet zijn met een betreffend hulpmiddel. Desalniettemin, wanneer er personen binnen een organisatie niet zelfstandig het gebouw kunnen verlaten, dient de werkgever in te springen. Een optie kan dan zijn om zo’n hulpmiddel aan te schaffen. Veel organisaties doen dit ook.

Let op! Er bestaat ook wetgeving over training en onderhoud van evacuatie middelen.

Wil jij een evacuatiemiddel aankopen voor jouw organisatie?

Ben jij op zoek naar een evacuatie hulpmiddel? Je bent nu op de juiste plek. Hier vind je veel verschillende producten die jou daar bij kunnen helpen.