• nl
0 Mijn offerte

Wat is een brancard en een stretcher?

Brancards en stretchers kennen we ook onder de naam draagberrie. De woorden brancards en stretchers worden vaak als synoniemen gebruikt. Het woord brancard wordt vaak geassocieerd met het vervoeren van zieken en gewonden. Je vindt brancards dan ook terug in ambulances en in ziekenhuizen.

Een stretcher is wel degelijk iets anders. Je kunt een stretcher het best vergelijken met een veldbed dat wel eens gebruikt wordt in kinderdagverblijven of in kleuterscholen om kinderen hun middagdutje te laten doen. Een stretcher is een soort noodbed dat prima gebruikt kan worden om een zieke of gewonde op te laten bijkomen. Los van deze medische setting worden stretchers ook gebruikt door jeugdgroepen zoals de scouting. Vaak slapen de leden van zo’n jeugdbeweging tijdens hun jaarlijks kamp op een stretcher. Ook in de vluchtelingenopvang worden wel eens stretchers gebruikt.

Wat is het nut van stretchers en brancards op het werk?

Hoewel de kans op een arbeidsongeval in een klein hoekje zit, is het een goed idee om evacuatie hulpmiddelen op het werk te hebben klaarstaan. Zo ben je niet afhankelijk van derden of hoef je de ambulance/brandweer niet af te wachten om zieken, mindervaliden of gewonden te kunnen vervoeren of te laten rusten. Naast brancards en stretchers kiezen organisaties ook om zichzelf uit te rusten met evacuatiestoelen, draagstoelen, evacuatiematrassen en/of evacuatiedoeken.