0 Mijn offerte

Wat is een evacuatiematras?

Een evacuatiematras is een hulpmiddel om minder-mobiele personen te evacueren tijdens een noodsituatie. Veel organisaties kunnen ieder moment te maken krijgen met een calamiteit. Daarom wordt het hulpmiddel geïnstalleerd bij allerlei soorten organisaties waar personen met een mobiele beperking zich bevinden. Hierbij moet u denken aan ziekenhuizen en seniorenwoningen, maar ook bedrijven en hotels. Ook dit soort organisaties krijgen dagelijks te maken met personen die een permanente of tijdelijke mobiliteitsbeperking hebben.

Bij een calamiteit zijn deze minder-mobielen kwetsbaar. Zij kunnen vaak niet zelfstandig de trap nemen. Een evacuatiematras zorgt er voor dat één of twee hulpverleners de minder-mobiele persoon in veiligheid kunnen brengen, ook wanneer dit via de trap moet gebeuren. Dit betekent dus dat dit hulpmiddel ingezet kan worden bij horizontale én verticale ontruimingen. Een evacuatiematras wordt vaak ingezet als alternatief op een evacuatiestoel. Met name omdat de matrassen vaak als eenvoudig-in-gebruik worden beschouwd. Zo’n evacuatiematras staat in de volksmond ook wel bekend als een ‘escape matras’, ‘redmatras’ of ‘sleepmatras‘.

Er zijn verschillende soorten evacuatiematrassen op de markt. Een voordelig voorbeeld is de welbekende S-CAPEPLUS.

Evacuatiematras S-CAPEPLUS wordt gebruikt door kinderen

Wie gebruikt een evacuatiematras?

Evacuatiematrassen worden vooral gebruikt door bedrijfshulpverleners. Zij verlenen hulp bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie, die de veiligheid van de werknemers of bezoekers bedreigen. Denk daarbij aan een brand of een ongeval. Dat kan dus betekenen dat bedrijfshulpverleners bij een ontruiming met een evacuatiematras aan de slag moeten om de hulpbehoevende naar een veilige plek te brengen. Bedrijfshulpverlening wordt in Nederland ook wel BHV genoemd. BHV is verplicht voor werkgevers in Nederland.

Een evacuatiematras wordt geïnstalleerd bij allerlei soorten organisaties, denk hierbij aan:

  • Zorginstellingen
  • Hotels
  • Bioscopen
  • Musea
  • Stadions
  • Openbare gebouwen
  • Theaters
  • Winkelcentra
  • Appartementencomplexen
  • Kantoorpanden

Hoe werkt een evacuatiematras?

Het gebruik van een evacuatiematras hangt af van het merk dat je koopt. Ieder merk heeft een ander design en vraagt dus ook een andere gebruikerstechniek. Sommige fabrikanten gebruiken banden om het slachtoffer op het matras te fixeren en andere producenten gebruiken zogenaamde body flaps. Hier beneden vind je een korte uitleg video van het evacuatiematras S-CAPEPLUS:

Waar plaats je een evacuatiematras?

Een evacuatie hulpmiddel wordt vaak in de buurt van trappen geïnstalleerd. Dat kan in de trappenhal zijn of aan het einde van gangen. Je maakt de opberghoes vast aan de muur, zodat ze altijd bereikbaar zijn voor hulpdiensten of collega’s. Op verpleegafdelingen worden ze ook wel in het midden van gangen geïnstalleerd, zodat ze snel toegankelijk zijn voor medewerkers.

Waar hang je een evacuatie matras?

Een evacuatiematras voor hulpdiensten?

Ook hulpdiensten, zoals de brandweer, ambulances en reddingsteams, gebruiken evacuatiematrassen. Dit kan zijn in de vorm van een opblaasbare variant om het transport via trappen te vereenvoudigen of door middel van een vacuümmatras. Zo’n vacuümmatras wordt voornamelijk gebruikt wanneer je patiënten ook moet immobiliseren.

Meer informatie ontvangen over evacuatiematrassen?

Via deze link kun je contact opnemen met onze klantenservice. Één van onze evacuatie experts neemt contact met je op en helpt je graag verder.
Je mag ook altijd even bellen naar 040 298 99 55.