Wat is een sleepmatras?

De term sleepmatras wordt op meerdere manieren gebruikt. In de spreektaal wordt er vaak gerefereerd naar twee verschillende hulpmiddelen: een evacuatie hulpmiddel voor bedlegerige personen of een evacuatie hulpmiddel om andersvaliden (bijv. rolstoelgebruikers) te evacueren. Hier vindt u een korte uitleg wat de exacte verschillen zijn tussen deze twee hulpmiddelen en hoe deze worden gebruikt in de praktijk.

Een evacuatie sheet voor bedlegerige personen

Een evacuatiedoek wordt gebruikt om een bedgebonden persoon te evacueren tijdens een noodsituatie. Zo’n evacuatiedoek of evacuatie sheet wordt vooral gebruikt in zorgcentra.

Een evacuatiedoek wordt geïnstalleerd tussen het matras en het frame van een cliënt z’n bed. Deze ligt hier permanent. Bij een calamiteit kunnen hulpdiensten snel aan de slag om een persoon vanaf het bed te evacueren, inclusief het matras. Zo’n evacuatie sheet wordt gebruik om horizontaal en via de trap te evacueren.

 

Een escape evacuatiematras voor andersvaliden

Een escape evacuatiematras wordt gebruikt om andersvaliden (bijv. senioren of rolstoelgebruikers) te evacueren tijdens een calamiteit. Het verschil tussen een evacuatie sheet en een evacuatiematras is dat het evacuatiematras niet permanent onder het matras ligt. Deze wordt vaak aan de muur geïnstalleerd en kan dus eenvoudig verplaatst worden.  Dit evacuatie hulpmiddel is niet alleen in zorginstellingen te vinden, maar bij ook bedrijven, hotels en publieke instellingen. Er zijn natuurlijk veel mensen die te maken hebben met een permanente of tijdelijke beperking. Hierdoor zullen zij hulp nodig hebben wanneer er snel ontruimd dient te worden.

Andere evacuatie hulpmiddelen vindt u hier.

Sleepmatras - Escape evacuatiematras