• nl
0 Mijn offerte

Wat is een verticale evacuatie?

Een verticale evacuatie staat ook wel bekend als het letterlijk hoger of lager zoeken van een veilige omgeving. Een verticale evacuatie geldt, in dit geval, dus alleen in gebouwen met verdiepingen. De verticale evacuatie zal dan via de trap plaatsvinden. Een evacuatie kan gebeuren om allerlei soorten redenen. Denk hierbij aan een brand, een gaslek, rookontwikkeling, een bommelding of een natuurramp (bijv. een overstroming).

‘Het hogerop zoeken’ bij een ontruiming kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een gebied geteisterd wordt door een overstroming. In vrijwel elke wijk in Nederland staan gebouwen die hoog en droog zijn. Dit is ook vaak een goedkopere manier om te evacueren in tegenstelling tot een preventieve evacuatie van een compleet gebied.

Wanneer er immobiele personen betrokken zijn bij een verticale evacuatie, is het raadzaam dat de betreffende organisatie uitgerust is met hulpmiddelen die de evacuatie spoedig laten verlopen. Deze kunnen het proces van evacueren verlichten voor de hulpbehoevende en de hulpverlener. In deze video kun je een zien hoe dat een evacuatiematras werkt die ook vaak ingezet wordt bij verticale evacuaties:

Medische evacuatie

Ook kan het voorkomen dat hulpdiensten (zoals de brandweer, ambulances of reddingsteams) te maken krijgen met een verticale ontruiming. Dit gaat dan vaak gepaard met een medische evacuatie, doordat de patiënt gestabiliseerd zal moeten worden. Hiervoor wordt vaak een vacuümmatras gebruikt. Echter zul je deze wel moeten tillen i.p.v. laten glijden.