Wat is een evacuatiedoek?

Een evacuatiedoek wordt ingezet om bedlegerige cliënten te evacueren tijdens een calamiteit. Dit hulpmiddel wordt met name gebruikt in zorginstellingen, gezien het feit dat hier veel bedlegerige personen zijn.

Een evacuatiedoek bevindt zich tussen het matras en het frame van een cliënt z’n bed. Het hulpmiddel ligt permanent onder het matras en is daardoor altijd direct inzetbaar. Hierdoor kunnen hulpdiensten snel reageren wanneer zij iemand vanaf het bed moeten evacueren. Nadat de cliënt is klaar gemaakt voor de evacuatie, kan deze inclusief het matras worden geëvacueerd. Een evacuatiedoek kan ingezet worden om zowel horizontaal als verticaal te evacueren. Ook wanneer u over de trap moet evacueren, kunt u dus rekenen op zo’n evacuatie hulpmiddel.

Een evacuatiedoek staat in de volksmond ook wel bekend als een ‘evacuatielaken’, ‘rescue doek’, ‘sleep matras’, ‘evacuatie sheet’, ‘glijzeil’ of een ‘evacuatiedeken’. Een bekend evacuatiedoek dat door veel zorginstellingen in binnen- en buitenland wordt gebruikt, is de S-CAPEPOD.

Evacuatiedoek & evacuatiesheet voor bedlegerige personen