0 Mijn offerte

Wat is een evacuatiedoek?

Een evacuatiedoek wordt ingezet om bedlegerige cliënten te evacueren tijdens een calamiteit. Dit hulpmiddel wordt met name gebruikt in zorginstellingen, gezien het feit dat hier veel bedlegerige personen zijn.

Een evacuatiedoek bevindt zich tussen het matras en het frame van een cliënt z’n bed. Het hulpmiddel ligt permanent onder het matras en is daardoor altijd direct inzetbaar. Hierdoor kunnen hulpdiensten snel reageren wanneer zij iemand vanaf het bed moeten evacueren. Nadat de cliënt is klaar gemaakt voor de evacuatie, kan deze inclusief het matras worden geëvacueerd. Een evacuatiedoek kan ingezet worden om zowel horizontaal als verticaal te evacueren. Ook wanneer u over de trap moet evacueren, kunt u dus rekenen op zo’n evacuatie hulpmiddel.

Een evacuatiedoek staat in de volksmond ook wel bekend als een ‘evacuatielaken’, ‘rescue doek’, ‘sleep matras’, ‘evacuatie sheet’, ‘glijzeil’ of een ‘evacuatiedeken’. Een bekend evacuatiedoek dat door veel zorginstellingen in binnen- en buitenland wordt gebruikt, is de S-CAPEPOD.

Hier beneden vind je een video hoe dat een evacuatiedoek in de praktijk gebruikt kan worden.

Wie gebruikt een evacuatiedoek?

Evacuatiedoeken vind je vooral terug in zorginstellingen. Denk hierbij aan:

  • Ziekenhuizen
  • Verpleeghuizen
  • Verzorgingstehuizen
  • GGZ-instellingen
  • Zorgcentra voor verstandelijk gehandicapten
  • Privé klinieken

Training is essentieel

Net als bij andere hulpmiddelen is het belangrijk dat medewerkers weten hoe dat zij een Evacuatie Sheet moeten gebruiken. Het is daarom noodzakelijk dat je regelmatig oefent. Het grote voordeel van evacuatie sheets is dat ze ontzettend eenvoudig in gebruik zijn. Veel zorginstellingen kiezen er voor om zelf trainingsvideo’s te maken, zodat medewerkers intern opgeleid kunnen worden. Een voorbeeld is Universitair Ziekenhuis Brussel. Dit ziekenhuis heeft evacuatiedoeken onder alle bedden geïnstalleerd. Het model dat zij hebben gekozen is het S-CAPEPOD Budget Model. De video zie je hier beneden:

Een evacuatiedoek gebruiken bij een anti-decubitus matras?

Veel gebruikers van dit soort evacuatiedoeken vragen zich ook af of je dit middel kunt gebruiken in combinatie met een alternerende matras (anti-decubitus matras). Bij sommige evacuatiedoek merken is dat mogelijk. Je kan de fabrikant contacteren en het type matras doorgeven. Hier beneden vind je weer een video van de S-CAPEPOD die wordt ingezet bij een anti-decubitus matras.

Wil je meer informatie ontvangen over evacuatiedoeken?

Ben jij op zoek om dit evacuatiemiddel in te zetten binnen jouw organisatie? Of heb je te maken met cliënten die niet zelfstandig uit bed kunnen? Evacuatiedoeken kunnen je helpen om jouw BHV-plan naar een hoger niveau te tillen. Bovendien verklein je de kans dat je mensen moet achterlaten bij een calamiteit. Je kunt contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies over verschillende type evacuatiedoeken. Voor ieder budget is er een passende oplossing.