0 Mijn offerte
15 / 06 / 2020

Máxima MC verhoogt vluchtveiligheid voor patiënten en bezoekers die minder-mobiel zijn

Deel op social media Categorie

Evacuatie hulpmiddelen zijn tegenwoordig terug te vinden bij allerlei organisaties. Van scholen tot hotels en van bedrijven tot zorgcentra. In 2018 waren de evacuatiehulpmiddelen bij Máxima MC (MMC), het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost Brabant, aan vervanging toe. De introductie van dit soort hulpmiddelen is vaak een lang traject. Er vinden demo’s plaats voor verschillende afdelingen, er moet geoefend worden met alle collega’s en de juiste installatie-plekken moeten uitgezocht worden. Uiteindelijk besloot  MMC om het S-CAPEPLUS Evacuatiematras – Basic Model in groene Wall Cover op verschillende plekken in de gebouwen te plaatsen.

Om het verloop van de introductie en de trainingen te bespreken, zijn we  in gesprek gegaan met Roy Nefs. Roy is bij MMC beleidsmedewerker crisisbeheersing voor OTO (opleiden, trainen en oefenen) en BHV en vanuit deze rol is hij nauw betrokken geweest bij de aanschaf van deze hulpmiddelen. In onderstaand verhaal deelt hij z’n twijfels, het verloop, de ervaringen, de beweegredenen en zijn mening over evacuatie hulpmiddelen.

“De sleepzeilen die wij in het ziekenhuis gebruikten waren aan vervanging toe, daarom hebben we gekeken naar vervangende middelen. Niet klakkeloos de zeilen vervangen door hetzelfde product, maar in de markt kijken naar de middelen die op dit moment voorhanden zijn.

Na een korte verkenning hebben we drie leveranciers uitgenodigd om hun evacuatiemiddelen te komen presenteren en demonstreren. Op voorhand was onze inschatting dat de keus zou vallen op een evacuatiestoel, maar voor de zekerheid hebben we ook het evacuatiematras in de overweging meegenomen.

Bij het maken van onze keus hebben we ook de  eindgebruikers (verpleegkundigen van de afdelingen) betrokken. Met elkaar hebben wij toch gekozen voor het evacuatiematras vanwege de eenvoud en de veiligheid voor patiënt én gebruiker.

In eerste instante lijkt het matras “eng”. Maar na het oefenen en er zelf ook op hebben gelegen zijn alle gebruikers heel positief. Gelukkig hebben we de matrassen nog niet in een echte situatie hoeven inzetten. Het evacuatiematras biedt een goede, en veilige, manier om bed gebonden personen mee te nemen tijdens een evacuatie. Het matras is dan ook zeker aan te bevelen voor ziekenhuizen en de VVT sector!

 

Roy A.C. Nefs
Beleidsmedewerker crisisbeheersing – Máxima MC