Het persoonlijk evacuatieplan bestaat in het Verenigd Koninkrijk al jaren – ook wel beter bekend als PEEP (Personal Emergency Evacuation Plan). Dit evacuatieplan is een vluchtplan voor individuen, die niet zelfstandig een gebouw kunnen verlaten tijdens een calamiteit. Als we het hebben over personen met ’n beperking wordt vaak gedacht dat dit maar om een klein groepje gaat. Het tegendeel bewijst: bijna 1 op de 10 Nederlanders hebben een matige of ernstige beperking. Dat zijn bijna 1,7 miljoen Nederlandse volwassenen en kinderen.
Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht dat openbare gebouwen en bedrijven toegankelijk zijn voor bijv. rolstoelgebruikers – maar krijg je deze personen ook naar buiten in geval van een calamiteit?
Is je organisatie ook bereid om het bedrijfsnoodplan op individueel niveau aan te pakken voor personen die het nodig hebben, dan kunnen deze 5 tips zeker van pas komen. Zo wordt het BHV-beleid binnen je organisatie naar een hoger niveau getild.
1. Bekijk wie een persoonlijk evacuatieplan nodig heeft
Om te bepalen wie een persoonlijk evacuatieplan nodig heeft, kun je deze vraag stellen: ‘kun je zelfstandig en vlot het gebouw verlaten tijdens een noodsituatie’? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is het aan te nemen dat een persoonlijk evacuatieplan vereist is.
Wat voor personen zouden een persoonlijk evacuatieplan nodig kunnen hebben?
- Personen met een mobiliteitsbeperking
- Personen met een visuele beperking
- Personen met een gehoor beperking
- Personen met een cognitieve beperking
- Of andere omstandigheden
Vergeet ook niet dat sommige personen tijdelijk een PEEP nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor:
- Korte termijn blessures (botbreuken)
- Tijdelijke medische condities
- Degene die in een late fase zijn van hun zwangerschap
2. Bekijk over welke faciliteiten je gebouw beschikt
Voordat een persoonlijk evacuatieplan wordt opgesteld, zou de aangewezen persoon in contact moeten komen met de facilitair manager om te bepalen over welke faciliteiten het gebouw beschikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Evacuatie liften
- Doofvriendelijke alarmen die functioneren door middel van een smsje of apparaten die een vibrerende functie hebben tijdens een noodalarm
- Speciaal aangelegde evacuatie routes voor mindermobielen
- Evacuatie hulpmiddelen, zoals een S-CAPEPLUS evacuatiematras
- Verzamelplaatsen binnen gebouwen
3. Zorg dat bezoekers / scholieren zelfstandig een persoonlijk evacuatieplan kunnen aanvragen
Geef personen de mogelijkheid om zelfstandig een persoonlijk evacuatieplan aan te vragen. Het kan zijn dat je te maken heeft met een grote groepen mensen in je gebouw en dat je niet het complete overzicht kunt bewaren. Je kunt bezoekers ook de mogelijkheid geven om zo’n persoonlijk evacuatieplan zelfstandig aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een online vragenlijst die te downloaden is vanaf je website.
4. Implementeer training voor medewerkers
Om evacuatie procedures op een goede manier te laten verlopen, heb je goed getrainde mensen nodig die een supervisor rol kunnen uitvoeren en de procedures kunnen coördineren. Zoals je weet, ben je ook verplicht om regelmatig een rampenoefening in te plannen. Hiermee zorg je dat personen bekend worden met wat zij moeten doen tijdens een calamiteit.
5. Overweeg de aanleg van speciale evacuatie routes voor minder-mobielen
Je kunt overwegen om speciale evacuatie routes aan te leggen. Dit kan door middel van dit speciale vluchtweg symbool:
Dit veiligheidspictogram is ontwikkeld door Lee Wilson uit Australië. Wanneer de minder-mobiele persoon deze route zou volgen, kan deze naar een plek geleid worden waar een oprijplaat, een evacuatiematras of een ander evacuatiemiddel geïnstalleerd is. Hierdoor kan de mindermobiele persoon veilig naar buiten. Ook wanneer de persoon in bijv. een rolstoel via de trap naar beneden moet.