• nl
0 Mijn offerte
10 / 08 / 2017

Deze 8 dingen mag je als BHV’er niet vergeten bij een evacuatie

Deel op social media Categorie

Evacueren van een gebouw. Je hoopt het nooit mee te maken. Door een kleine fout kan het zomaar gebeuren. Calamiteiten zitten namelijk vaak in een klein hoekje. Als BHV’er wil je dat iedereen in veiligheid gebracht kan worden. Om optimaal voorbereid te zijn op potentieel gevaar, hebben we acht punten op een rijtje gezet die je vooral niet mag vergeten tijdens een ontruiming.

1. Sla alarm

Blijf kalm en sla alarm. Informeer andere BHV’ers over de calamiteiten. Indien nodig, bel je 112 en vraag naar hulpdiensten in je omgeving.

2. Hou uitgangen vrij

Zorg dat uitgangen en toegangswegen vrij zijn. Dit is belangrijk voor hulpploegen die onderweg zijn naar de plek van onheil.

3. Controleer de toiletten

Tijdens de evacuatie is het zaak dat de BHV’er verschillen plekken controleert. De BHV’er kijkt of er mensen zijn achtergebleven in technische ruimten, toiletten of misschien wel kasten. Als laatste check bekijkt de BHV’er of dat de werkplek veilig is achtergelaten.

4. Assisteer mindervaliden

In hoogbouw zijn personen met een mobiliteitsbeperking vaak aangewezen op de lift. Gebruik deze nooit tijdens een noodsituatie. De stroom kan uitvallen en dan zit je als een rat in de val. Zorg voor voldoende assistentie om deze personen naar een veilige omgeving te brengen.

5. Gebruik een hulpmiddel om mindervaliden via trap te evacueren

Wanneer minder-mobiele personen assistentie nodig hebben, kunt u een evacuatiemiddel gebruiken. Een evacuatiematras (in de volksmond ook wel een escape mat of sleepmatras genoemd) kan helpen om deze personen veilig naar beneden te brengen. Het voordeel van zo’n evacuatiematras is dat deze bijzonder eenvoudig in gebruik zijn. Een alternatief op een evacuatiematras is een evacuatiestoel. In dit artikel leest u meer over uw verplichtingen rondom evacuatie van mindervaliden.

6. Loop checklist na

Zorg dat alle maatregelen getroffen zijn die je hebt opgenomen in uw evacuatie / BHV checklist. Dit geeft u peace of mind en maakt het ook duidelijk welke stappen je nog moet ondernemen.

7. Verlaat het gebouw

Je kan het gebouw via de normale uitgang verlaten. Mocht dat niet meer lukken (bijvoorbeeld door rook), kies dan voor de nooduitgangen.

8. Ga naar verzamelplaats

Verzamelplaatsen zijn belangrijk. Zo’n gemeenschappelijk punt zorgt ervoor dat je kunt controleren of alle werknemers en bezoekers uit het pand zijn. Dit zorgt er ook voor dat hulpploegen beter hun werk kunnen doen. Vaak wordt de verzamelplaats aangeduid door een speciaal bord.