Home/Evacuatie en BHV Kennisbank/Wat is een mobiliteitsbeperking?/Hoe kun je een rolstoelgebruiker via de trap evacueren?

Hoe kun je een rolstoelgebruiker via de trap evacueren?

Het evacueren van een rolstoelgebruiker via de trap kunt u doen met een evacuatie middel. Voorbeelden van evacuatie middelen zijn een evacuatiematras, een brancard, een evacuatiestoel, een draagstoel of een stretcher. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar dat u moet evacueren. Denk hierbij aan een brand of wateroverlast. Wachten met evacueren totdat de brandweer arriveert is geen goede strategie. De brandweer staat, gemiddeld, binnen 8 minuten op de stoep. Daarna hebben ze nog zo’n 7 minuten om te inventariseren. Een kwartier wachten, om iemand uit een gevarenzone te halen, is te lang.. Hulpverleners en de BHV’ers zijn dus cruciaal.

Voorbeelden van evacuatie middelen zijn een evacuatiematras, een brancard, een evacuatiestoel, een draagstoel of een stretcher.
Het vervelende is dat dit soort calamiteiten iedere dag kunnen ontstaan. Of het nu ochtend of nacht is. Voor iemand die minder-mobiel is, wordt evacueren een groter obstakel in tegenstelling tot iemand die mobiel is. Zo’n minder-mobiel persoon kan namelijk vaak niet zelfstandig de trap nemen. Dat betekent dat deze persoon assistentie nodig heeft bij een verticale evacuatie. Tillen is geen optie. Een hulpverlener heeft dan ontzettend veel spier- en trekkracht nodig om zo’n persoon te helpen. In veel gevallen is dat onhaalbaar en een onmogelijke taak. Precies om die redenen bestaan er evacuatie hulpmiddelen voor personen in nood. Het installeren van zo’n middel is onderdeel van een persoonlijk evacuatieplan.

Vandaag de dag zijn er allerlei soorten evacuatie middelen op de markt, van matrassen tot stoelen. De hulpmiddelen worden door allerlei organisaties ingezet. Bij scholen of bedrijven bijvoorbeeld. Zo’n hulpmiddel wordt bij dit soort bedrijven geplaatst in de buurt van de trap. Dankzij het enorme aanbod is er voor ieder budget en allerlei soorten scenarios een evacuatie oplossing. Organisaties hebben vandaag de dag ook verplichtingen over dit ontwerp.

Evacuatiestoel alternatief - hoe evacueer je een rolstoelgebruiker