BHV Wedstrijddag

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. De BHV Wedstrijddag wordt jaarlijks georganiseerd door de VZBI, de Vereniging Zelfbescherming Bedrijven en Inrichtingen. De VZBI adviseert bedrijven en (overheids)organisaties over veiligheidsvraagstukken die te maken hebben met arbeidsomstandigheden. Hierbij ligt de focus op bedrijfshulpverlening en zelfredzaamheid. Ondertussen heeft de VZBI zo’n 150 leden, is het verantwoordelijk voor de bedrijfshulpverlening en veiligheid bij bedrijven en organisaties in de regio Haaglanden en vertegenwoordigen ze een achterban van 7500 bedrijfshulpverleners.

De BHV Wedstrijddag is een dag waarop zo’n 30 tot 50 teams (zowel EHBO– als BHV-teams) van verschillende bedrijven en organisaties de sportieve uitdaging aangaan waarbij steeds wisselende hulpverleningsvraagstukken moeten worden opgelost en tot een goed einde moeten worden gebracht. Er doen ongeveer 300 deelnemers mee uit verschillende sectoren. De BHV-ploegen komen uit de kantooromgeving, industrie en productieomgevingen waardoor er sprake is van een brede kennisoverdracht.

Deze dag is primair bedoeld als wedstrijd, welk team kan het snelst en het beste de vraagstukken op het gebied van bedrijfshulpverlening oplossen en gaat er met de prijs vandoor. Maar de dag wordt door de BHV’ers en EHBO’ers ook gezien als goede praktische training in onder andere het omgaan met kleine blusmiddelen, het bestrijden van een (beginnende) brand, het voorkomen en beperken van schade, het ontruimen van gebouwen, het evacueren van personen via de trap, het communiceren met hulpdiensten en natuurlijk het verlenen van (levensreddende) hulp.

Evacuatie element tijdens BHV Wedstrijddag 2016:

Evacuatie mattress to escape building