Wat is EHBO?

EHBO staat voor eerste hulp bij ongevallen. Dit is een algemeen bekend gegeven. Wat EHBO verder allemaal in kan houden, is in vele gevallen niet zo erg duidelijk. Vele mensen denken spontaan aan de verbandkist in de auto of op het werk. EHBO is echter meer dan dat. Natuurlijk is het belangrijk om pleisters, verband en ontsmettingsmiddel bij de hand te hebben in geval iemand een klein ongelukje heeft. Een wonde is immers snel ontsmet en verbonden. Meer dan eens is er echter meer aan de hand, daarom is het belangrijk om weten wat EHBO allemaal kan inhouden.

Waaruit bestaat een EHBO cursus?

Vele mensen vinden EHBO belangrijk en volgen daarom een EHBO cursus. Deze opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Als we deze overlopen, dan wordt het meteen duidelijk dat we het hier over meer hebben dan over het verzorgen van wonden. Een cursus EHBO voor bedrijven gaat veel verder. De accenten die hier worden gelegd, zijn anders dan deze die u bij een algemene cursus terugvindt. Uiteraard kunnen zich in het bedrijfsleven dezelfde ongelukken of ziektegevallen voordoen dan in het alledaagse leven. Toch is het belangrijk om te kiezen voor een opleiding eerste hulp die het best past bij de situatie en de risico’s in uw bedrijf of onderneming. Bedrijfsleiders kunnen het initiatief nemen om hun werknemers een gespecialiseerde EHBO cursus te laten volgen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld terecht bij het Rode Kruis. Er zijn echter ook andere instanties die EHBO opleidingen voor bedrijven aanbieden. Ook werknemers kunnen zich spontaan zelf melden om een dergelijke cursus of training te volgen. Hierbij is het belangrijk om weten dat er zowel basisopleidingen als vervolgopleidingen bestaan.

 

Een voorbeeld van EHBO

Bekende voorbeelden van EHBO zijn mond-op-mondbeademing of een hartmassage. Hopelijk hoeft u deze technieken nooit toe te passen, maar u kunt wel iemands leven redden als u deze EHBO technieken kent.

EHBO