Home/Tetcon/Evacuatie/Het belang van veiligheidspictogrammen voor uw organisatie

Het belang van veiligheidspictogrammen voor uw organisatie

Deursticker voor evacuatiematras - Veiligheidspictogram

Veiligheidspictogrammen trekken aandacht

Als u binnen een organisatie werkt, van welke aard dan ook, dan is de kans groot dat u daar met collega’s werkt. Misschien werkt u op een kantoor of een openbare instelling zoals een (basis)school of ziekenhuis. Het is aannemelijk dat er regelmatig gasten over de vloer komen, bijvoorbeeld (potentiële) klanten, leerlingen of cliënten. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk in wat voor organisatie u werkt. Speciaal voor uw bezoekers, maar ook zeker voor uw eigen collega’s is het uitermate belangrijk dat zij weten wat ze moeten doen in het geval van een noodsituatie.

Hierbij komen veiligheidspictogrammen om de hoek kijken. Deze kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in tijden van paniek. Uzelf en uw collega’s zouden, in theorie, moeten weten waar de nooduitgangen zijn en welke deuren, gangen of uitgangen ze juist niet mogen gebruiken. Echter, in de praktijk blijkt dat vaak al snel vergeten te zijn, áls er al een uitleg over gegeven is. En gasten die voor het eerst in uw gebouw komen, kunnen op geen enkele manier op de hoogte zijn van de noodroutes.
Met veiligheidspictogrammen hoeft er niet alleen maar aangeduid te worden hoe en met wat er gehandeld moet worden in geval van nood. Het kan ook dienen om noodgevallen te voorkomen. Aangeven dat er niet gerookt mag worden (op bepaalde plekken) is daar een voorbeeld van. Of dat er een veiligheidsbril gedragen moet worden. Daarom is het belangrijk in alle hallen en op iedere uitgang een veiligheidspictogram te plaatsen.

Belangrijke kenmerken van veiligheidspictogrammen is dat ze duidelijk zijn en makkelijk leesbaar. Eventuele letters moeten dus groot genoeg zijn. Het bordje moet in één oogopslag te lezen zijn en daarmee begrijpelijk zijn voor iedereen. Het liefst wordt er daarbij gebruik gemaakt van een afbeelding, maar hierbij kan eventueel een korte tekst geplaatst worden.

Evacuatiematras in dit gebouw aanwezig

Pictogram van S-CAPEPLUS evacuatiematras

Voor het evacuatiematras S-CAPEPLUS kunt u stickers gebruiken en deze op de deur van de ingang plakken om zo aan te tonen dat er een evacuatie hulpmiddel voor mindervalide bezoekers aanwezig is.

Het is raadzaam om uw collega’s in te lichten waar het hulpmiddel zich in het gebouw bevindt. Zorg ook dat deze altijd in het zicht hangt, zodat niemand het evacuatiematras uit het oog verliest.

Evacuatiedoek onder matras(sen) aanwezig

Evacuatiedoek onder matras aanwezigOok voor het evacuatiedoek S-CAPEPOD hebben we pictogrammen ontwikkeld. Deze worden op het bedbord bevestigd of op de deuropening van een zorgkamer. Hiermee kunt u aantonen onder welke bedden of in welke kamers een evacuatiedoek ligt. Nog niet bekend met dit evacuatiedoek voor bedlegerige cliënten? Bekijk hier de video > 

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment