• nl
0 Mijn offerte
31 / 10 / 2016

Belang van veiligheids­pictogrammen voor je organisatie

Deel op social media Categorie

Veiligheidspictogrammen trekken aandacht

Als je binnen een organisatie werkt, van welke aard dan ook, dan is de kans groot dat je daar mét collega’s werkt. Misschien werk je op een kantoor of een openbare instelling zoals een (basis)school of ziekenhuis. Het is aannemelijk dat er regelmatig gasten over de vloer komen, bijvoorbeeld (potentiële) klanten, leerlingen of cliënten. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk in wat voor organisatie je werkt. Speciaal voor je bezoekers, maar ook zeker voor je eigen collega’s is het uitermate belangrijk dat zij weten wat ze moeten doen in het geval van een noodsituatie.

Hierbij komen veiligheidspictogrammen om de hoek kijken. Deze kunnen namelijk een belangrijke rol spelen in tijden van paniek. Jijzelf en je collega’s zouden, in theorie, moeten weten waar de nooduitgangen zijn en welke deuren, gangen of uitgangen ze juist niet mogen gebruiken. Echter, in de praktijk blijkt dat vaak al snel vergeten te zijn, áls er al een uitleg over gegeven is. En gasten die voor het eerst in je gebouw komen, kunnen op geen enkele manier op de hoogte zijn van de noodroutes.

Evacuatiedoek pictogram

Veiligheidspictogrammen op een bouwplaats

Met veiligheidspictogrammen hoeft er niet alleen maar aangeduid te worden hoe en met wat er gehandeld moet worden in geval van nood. Het kan ook dienen om noodgevallen te voorkomen. Aangeven dat er niet gerookt mag worden (op bepaalde plekken) is daar een voorbeeld van. Of dat er een veiligheidsbril gedragen moet worden. Daarom is het belangrijk in alle hallen en op iedere uitgang een veiligheidspictogram te plaatsen.

Belangrijke kenmerken van veiligheidspictogrammen is dat ze duidelijk zijn en makkelijk leesbaar. Eventuele letters moeten dus groot genoeg zijn. Het bordje moet in één oogopslag te lezen zijn en daarmee begrijpelijk zijn voor iedereen. Het liefst wordt er daarbij gebruik gemaakt van een afbeelding, maar hierbij kan eventueel een korte tekst geplaatst worden.

Evacuatiematras in dit gebouw aanwezig

Voor het evacuatiematras S-CAPEPLUS kun je stickers gebruiken en deze op de deur van de ingang plakken om zo aan te tonen dat er een evacuatie hulpmiddel voor mindervalide bezoekers aanwezig is. Het is raadzaam om je collega’s in te lichten waar het hulpmiddel zich in het gebouw bevindt. Zorg ook dat deze altijd in het zicht hangt, zodat niemand het evacuatiematras uit het oog verliest.

Veiligheidspictogram boven evacuatiematras

Wanneer je een evacuatiematras aan de muur monteert, kun je er voor kiezen om een veiligheidspictogram boven de hoes te plaatsen. Zo’n panorama pictogram is vanuit veel verschillende hoeken zichtbaar, waardoor ook de locatie duidelijk wordt in lange gangen.

Evacuatiedoek onder matras(sen) aanwezig

Ook voor het evacuatiedoek S-CAPEPOD hebben we pictogrammen ontwikkeld. Deze worden op het bedbord bevestigd of op de deuropening van een zorgkamer. Hiermee kun je aantonen onder welke bedden of in welke kamers een evacuatiedoek ligt. Nog niet bekend met dit evacuatiedoek voor bedlegerige cliënten? Bekijk hier de video > 

Een overzicht van veiligheidsstickers en een veiligheidspictogram voor evacuatiemiddelen