0 Mijn offerte
27 / 08 / 2021

Rode Kruis Vlaanderen gebruikt Evacuatiematras in voetbalstadion

Deel op social media Categorie

Sportfans evacueren van een tribune is een helse klus

Wanneer fans sportevenementen bijwonen, doen ze er alles aan om hun team aan te moedigen en vermaakt te worden. Sportwedstrijden zijn er natuurlijk vooral om toeschouwers plezier te bezorgen. Hoewel de meeste wedstrijden zonder problemen zullen verlopen, is er altijd een kans dat een toeschouwer ernstig gewond raakt of zelfs komt te overlijden.

Ingestorte tribunes, vallen van de tribune, uitglijden – het zijn allemaal situaties die kunnen je als fan kan tegenkomen bij sportevenementen. Daarnaast is er altijd een kans op fysiek geweld door een combinatie van alcohol en verhitte fans. Een fan kan ook te maken krijgen met voedselvergiftiging, flauwvallen, een hartaanval of andere medische toestanden die de mobiliteit beperken. Dat kan ertoe leiden dat een toeschouwer hulp nodig heeft om van de tribune gehaald te worden.

Rode Kruis in België gaat op zoek naar een oplossing

In België voorziet het Rode Kruis vaak de eerste hulp bij voetbalwedstrijden. Onlangs besloot de hulpdienst om nieuwe manieren te testen om een gewonde fan van de tribune te evacueren. In het verleden gebruikten ze namelijk standaard een schepbrancard of wervelplank. Ook wanneer ze via de trap naar beneden moeten. En juist dat proces is moeilijk voor de hulpverleners. Wanneer je alleen een schepbrancard gebruikt, moet je flink wat gewicht optillen. En dat zware tillen kan op de lange termijn weer gevolgen hebben voor je spieren, gewrichten en pezen. Ook kan het leiden tot gevaarlijke of stuntelige situaties bij het afdalen via de trap.

Na een zoektocht op internet kwam het Rode Kruis uit bij de S-CAPEPLUS Premium. Tetcon, de maker van het evacuatiemiddel, werd uitgenodigd voor een test. Het doel was om de schepbrancard te combineren met de sleepmatras, zodat er niet getild hoeft te worden bij het afdalen via de trap.. Na de proef besloot het Rode Kruis om het evacuatiematras aan te schaffen, doordat het werk voor de hulpverleners verlicht wordt in dit soort situaties.

Bekijk onderstaande video voor meer info:

 

De foto’s en video zijn gemaakt in het Bosuilstadion, de thuishaven van Royal Antwerp FC.