Het evacueren van patiënten uit een ziekenhuis kan een hels karwei zijn. Of zoals IJsbrand Schouten van Viecuri Medisch Centrum al eerder zei bij de Venlose overstromingen (juli 2021): ‘het is het ergste wat je als ziekenhuis kan overkomen‘.
Precies om die reden is het zaak dat je als ziekenhuis voorbereid bent op calamiteiten en dus ontruimingen. Wanneer een ziekenhuis te maken krijgt met een ontruiming, is het een logische strategie om eerst het compartiment te ontruimen waar het gevaar dreigt. De patiënten in het ‘gevaarlijke compartiment’ worden dan overgeplaatst naar een naastgelegen compartiment dat veilig is. In zo’n situaties is het steeds ongebruikelijker om met het bed van de patiënt te rijden. Patiënten verplaatsen met bedden kan namelijk leiden tot blokkades in de gang. Wanneer je dan over zou moeten schakelen op een grootschalige opruiming kan dat dus leiden tot gevaarlijke situaties (de gangen worden geblokkeerd door een bedden-arsenaal).
Maar hoe kun je nu zo snel mogelijk bedlegerige patiënten evacueren in geval van nood? Het is een vraag waar je waarschijnlijk niet dagelijks mee bezig bent. De preventiedienst van het Universitaire Ziekenhuis uit Brussel heeft zich onlangs over deze vraag ontfermt. Wanneer je verschillende ontruiming-scenario’s gaat nabootsen, zul je al snel tot de conclusie komen dat hulpmiddelen onmisbaar zijn. Zonder hulpmiddelen zul je bijvoorbeeld personen naar beneden moeten tillen als je over dient te gaan op een volledige ontruiming van het gebouw.
Nadat UZ Brussel verschillende testen had gedaan, koos het academische ziekenhuis uiteindelijk om ’t S-CAPEPOD Budget Model onder de matrassen te installeren. Dit is een evacuatie sheet die permanent onder het matras van de patiënten komen te liggen. In geval van nood pak je een cliënt direct in op z’n matras en breng je de patiënt al slepend naar een veilige omgeving.
Om er zeker van te zijn dat alle medewerkers weten hoe dat zo’n evacuatiedoek werkt, werd er een video opgenomen. Dit gebeurde binnen in het UZ Brussel in samenwerking met collega’s van Tetcon.
De onderstaande video is het resultaat. De interne preventiedienst van het ziekenhuis gaat de video gebruiken om medewerkers op te leiden. Het gebruik van evacuatie sheets is eenvoudig, maar training is essentieel om veilig gebruik te garanderen.
Meer info ontvangen over evacuatie sheets?
Wil je zelf ervaren hoe het is om met evacuatie sheets aan de slag te gaan? Neem contact op met onze klantenservice. Stuur een email naar info (@) tetcon-ge.com of bel naar +31 40 298 99 55. We staan klaar om jou te helpen.