0 Mijn offerte
27 / 11 / 2017

Grootschalige ontruimingsoefening in Turks ziekenhuis

Deel op social media Categorie

Dit stuk is geschreven door Ufuk Gunciner van Tumedin.

Izmir, Turkije. In oktober 2017 werd voor de allereerste keer een grootschalige rampenoefening met evacuatiemiddelen georganiseerd in het Dr. Suat Seren Chest & Thoracic Surgery Education Research Hospital. Het ziekenhuis in Izmir installeerde deze materialen op het bedframe van patiënten zodat al het personeel wist dat iedereen naar buiten zou kunnen.

De brandweer van İzmir had de leiding over de oefening. In aanloop naar de oefening werd een scenario uitgeschreven en gedeeld met alle deelnemers. Een verpleegster startte de evacuatieoefening nadat ze op de alarmknoppen had gedrukt. Ze had namelijk een zogenaamde brand op een afdeling ontdekt. 

Een deel van het personeel ging aan de slag om zoveel mogelijk mensen weg te krijgen uit de omgeving van de brand. Ze begonnen met het evacueren van de patiënten. Zowel het personeel van het ziekenhuis als de brandweermannen konden de evacuatie uitvoeren met behulp van hulpmiddelen voor de evacuatie van bedlegerige patiënten. In dit specifieke geval gebruiken zij het evacuatiedoek S-CAPEPOD. Het was de eerste keer dat zo’n hulpmiddel gebruikt werd in dit ziekenhuis. Volgens deelnemers van de oefening verliep de evacuatie zo gemakkelijker en sneller dan voorheen.

Hoofd preventiedienst Ahmet Öztürk deed verslag over de rampenoefening: “We gebruikten een zeer speciaal hulpmiddelvoor de evacuatie van patiënten, de zogeheten S-CAPEPOD. Het kan door één persoon worden gebruikt. Het maakt dit soort evacuaties gemakkelijker en sneller. Dit systeem verpakt de patiënt met zijn matras en de dekens. Het evacuatiehulpmiddel is ook brandvertragend”.

Foto’s van de evacuatie oefening zijn hier beneden te vinden:

Evacuatie in Izmir

Patiënt-transfer van hoogwerker naar brancards

Evacuatie in Izmir

Een grote groep vrijwilligers, ziekenhuispersoneel en hulpverleners nam deel aan de ontruimingsoefening

Een patiënt wordt met matras geëvacueerd

Ufuk Günciner heeft zojuist een patiënt met zijn matras van het bed gehaald.

Een patiënt slepend evacueren bij een ontruimingsoefening in Izmir, Turkije

De patiënt wordt slepend geëvacueerd naar een veilige zone.

Evacuatiedoek ingezet bij Turks ziekenhuis

Tijdens de ontruimingsoefening maken hulpverleners gebruik van de S-CAPEPOD om bedlegerige personen te evacueren