Home/Evacuatie en BHV Kennisbank/Wat is een ontruiming?/Hoe kun je een bedlegerige persoon via de trap evacueren?

Hoe kun je een bedlegerig persoon evacueren via de trap?

Bij een evacuatie van een zorginstelling zijn bedlegerige personen niet in staat om zelfstandig te vluchten. Wanneer u via de trap moet vluchten of evacueren, kan dit behoorlijk lastig zijn. Doordat deze cliënten permanent op bed liggen, hebben zij hulp nodig van verplegend personeel en BHV’ers. Wachten op de brandweer is geen optie. De brandweer heeft een gemiddelde aankomsttijd van 8 minuten. Na aankomst rekenen zij ook nog gemiddeld 7 minuten om te inventariseren. In een kwartier kan heel veel gebeuren. Zelfs als de brandweer om de hoek zit, kan het toch nog even duren voordat ze daadwerkelijk aan de gang zijn. Daarom mag u niet wachten om bedlegerige personen te ontruimen tijdens een calamiteit. De brandweer benadrukt ook de cruciale rol van BHV’ers en zorgpersoneel tijdens calamiteiten. Als zorginstelling is het belangrijk om personeel te trainen op dit soort calamiteiten. Hoofd BHV’ers kunnen ontruimingsoefeningen inplannen om deze situaties te oefenen.

Sommige zorginstellingen evacueren de bedlegerige persoon door middel van een standaard bedmatras of met de bedlakens. De cliënten worden zo ‘over de grond gesleept’ naar een ander brandcompartiment. Mocht het gebouw verder ontruimd moeten worden, zult u toch via de trap naar beneden moeten. Een verticale evacuatie over de trap, door middel van bedlakens, is eigenlijk niet mogelijk.

Precies om deze reden gebruiken veel zorginstellingen een evacuatiedoek of sleepmatras om een bedlegerig persoon te evacueren.  Dit hulpmiddel bevindt zich onder het matras van een cliënt. Bij een calamiteit wordt het doek onder het matras vandaan gehaald en wordt de cliënt door het evacuatiedoek op het matras gefixeerd.

In onderstaande afbeeldingen kunt u de twee evacuatie methodes bekijken en vergelijken.

Evacueren met lakens

Evacueren met lakens

Evacueren met hulpmiddel