0 Mijn offerte
05 / 05 / 2021

Universitair ziekenhuis uit Slovenië laat zien hoe je verticaal kan evacueren

Deel op social media Categorie

Een ziekenhuis evacueren – je hoopt het nooit mee te maken. Of je nu in het ziekenhuis werkt of als patiënt in het ziekenhuis ligt, een brand of een andere calamiteit kan iedere dag ontstaan. Om toch voorbereid te zijn op zo’n situatie is training en planning essentieel, dat weet ook het Universitair Medisch Centruim uit Ljubljana, Slovenië.

Daarom heeft het ziekenhuis twee verschillende manieren vastgelegd om patiënten in nood te evacueren. Het is als trainingsvideo bedoeld om medewerkers van het ziekenhuis voor te bereiden op een calamiteit. Omdat liften vaak buiten gebruik zijn bij noodgevallen zijn andere evacuatie-methodes noodzakelijk. De rol van het zorgpersoneel bij een ontruiming wordt hier nog eens benadrukt, omdat zij onmisbaar zijn om mensen snel te evacueren. In de video kun je dus ook leren hoe dat je patiënten via de trap evacueert.

In de video wordt gebruik gemaakt van twee verschillende hulpmiddelen:

S-CAPEPLUS Evacuatiematras – Basic Model

In het eerste deel van de video (tot en met 04:25) wordt gebruik gemaakt van dit evacuatiematras. Dit hulpmiddel wordt op strategische plekken in het gebouw gehangen en kan gebruikt worden om bedlegerige patiënten of minder-mobiele patiënten (bijv. in een rolstoel) snel te evacueren.

S-CAPEPOD Evacuatiedoek – Standaard Model

In het tweede deel van de video (vanaf 04:25) wordt gebruik gemaakt van deze S-CAPEPOD die permanent onder het matras van de patiënt ligt. Deze bevindt zich tussen het matras en het frame van het bed. Door middel van de flappen fixeer je de patiënt op zijn eigen matras. Het matras waar de cliënt op ligt wordt dus binnen een mum van tijd ‘omgetoverd’ tot een evacuatiematras.

Is jouw ziekenhuis dit ook verplicht volgens de wet?

Volgens de wet zijn alle werkgevers er voor verantwoordelijk dat werknemers en aanwezige personen in het gebouw veilig kunnen evacueren en dat er genoeg middelen ter beschikking zijn om dit te realiseren. Dit wordt beschreven in onder andere: de Arbowet (Nederland), Codex (België), EU Richtlijnen (Artikel 8 uit 89 / 391 / EEG). Meer daarover lees je hier.

Ontruimen zou de taak van het zorgpersoneel moeten zijn, toch?

Veel zorginstellingen hanteren nog altijd de strategie dat de brandweer verantwoordelijk is voor de evacuatie van patiënten.

Zoals lector brandpreventie René Hagen al eerder zei: ‘Tijdens een calamiteit moeten hulpverleners en personeel aan de slag gaan voordat de brandweer er is. Met een opkomst- en inventarisatietijd van gemiddeld 15 minuten, kun je niet wachten op de brandweer. Rook en/of brand kan binnen enkele minuten om zich heenslaan.’

Zie hier alle tips van René Hagen.

Waarom evacueren met bedden vaak geen optie is

In eerste instantie zou je denken dat met bedden evacueren de snelste manier is om een compartiment te ontruimen. Echter is dat vaak niet het geval.
Dit zijn bijvoorbeeld al drie redenen waarom met bedden evacueren vaak geen (verstandige) optie is:

  • Deurposten zijn niet breed genoeg.
  • Bedden kunnen een gigantische bottleneck veroorzaken wanneer je overgaat op een verticale evacuatie. Bedden staan vast in de gang en kunnen blokkades veroorzaken.
  • Wanneer brandslangen, gevuld met water, over de gang liggen, is het onmogelijk om met het bed over zo’n slang heen te rijden. Dit kan dus ook weer opstoppingen en vertraging veroorzaken.

Welke ziekenhuizen gebruiken dezelfde methode als UMC Ljubljana?

Er zijn talloze ziekenhuizen en andere zorginstellingen die evacuatiemiddelen inzetten om minder-mobiele personen te evacueren. In Nederland moet je denken aan ziekenhuizen als Erasmus MC of Maastricht UMC. In België kun je denken aan UZ Gent of UZ Brussel.

Zelf ook aan de slag met een evacuatiedoek of ontruimingsmatras?

Als jij als BHV’er of preventie-adviseur geïnteresseerd bent of gebruik wilt gaan maken van ’n evacuatiematras of evacuatiedoek ben je hier op de juiste plek. Het team van Tetcon helpt je graag verder met een gratis consult om te ontdekken wat het beste bij jouw organisatie past.