Het originele bericht van dit artikel verscheen eerst in het Engels op de website van Able Amsterdam.
Hieronder is Josephine Rees van Able Amsterdam aan het woord.
–
Als je Able Amsterdam volgt, weet je dat ik veel praat over toegankelijkheid – hoe je gemakkelijk een gebouw binnenkomt als je minder mobiel bent. Maar hoe zit het met “exitability”? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat minder-mobiele mensen net zo gemakkelijk een gebouw kunnen verlaten, vooral in noodsituaties waarbij liften buiten gebruik zijn?
Het bedrijf Tetcon heeft een aantal evacuatiematrassen gemaakt om mensen die niet zelfstandig de trap kunnen gebruiken, snel en veilig te evacueren. De filosofie achter de producten van Tetcon is simpel: “Leave No One Behind”.
Deze maand had ik de kans om het S-CAPEPLUS evacuatiematras van Tetcon te testen. We deden dit in Koninklijk Theater Carré, een historisch (toegankelijk) gebouw waar een van beste optredens van de stad te vinden zijn. En het is de thuisbasis van een van de chicste rode trappen van Amsterdam.
Hieronder lees je meer over mijn ervaring van de test die plaatsvond eerder deze maand.
De S-CAPEPLUS: hoe werkt het?
De S-CAPEPLUS is een evacuatiematras dat is ontworpen om mensen met beperkte mobiliteit snel en veilig te evacueren. Het is 210 cm x 60 cm (6,8 ft x 2 ft) en weegt 5,5 kilo (12 lbs). Het maximale draagvermogen is 200 kilogram (440 lbs).
Om de S-CAPEPLUS te gebruiken, heb je tenminste één persoon nodig – laten we dit een “hulpverlener” noemen. In mijn geval was dit Bob van Tetcon. Hieronder heb ik uitgelicht hoe dat het evacuatiematras werkt:
- Eerst haalt de hulpverlener het evacuatiematras uit de hoes en vouwt deze open op de vloer. Alle flappen en banden moeten ook worden uitgeklapt.
- De persoon die het matras nodig heeft – het “slachtoffer” – ligt op zijn rug op de matras (of wordt met behulp van de assistent naar beneden gebracht).
- Het hoofd van het slachtoffer moet ook worden opgevangen door de matras.
- Zodra het slachtoffer ligt, trekt de assistent een gele riem om de taille van de gebruiker aan. De armen van het slachtoffer moeten naast het lichaam op de matras rusten.
- De body flaps worden vervolgens over de gebruiker gevouwen en vastgezet met sterk klittenband. Twee stukken zitten aan de lange kanten en één kant naar boven bij de voeten van de gebruiker.
- Als de slachtoffer eenmaal stevig is vastgezet, gebruikt de hulpverlener de sleeplus aan het voeteneinde van het matras om het slachtoffer (in het matras) naar de trap te trekken. De voeten eerst.
- Met één hand aan de reling en de andere met de sleeplus vast, loopt de hulpverlener achteruit de trap af. Terwijl hij/zij de eerste paar treden afloopt, wordt het matras horizontaal totdat de heupen van het slachtoffer over de rand van de eerste trede zijn.
- Vervolgens wordt de matras over het kantelpunt getrokken en komt het evacuatiematras op de trap.
- Indien nodig kan de hulpverlener de onderkant van het evacuatiematras op zijn boven- of onderbeen laten rusten wat dan als een soort rem fungeert.
De hulpverlener daalt met het matras de trap af en kan het slachtoffer in veiligheid brengen.
(Het bovenstaande is bedoeld als mijn samenvatting. Raadpleeg de Tetcon-website voor meer informatie over het gebruik van de S-CAPEPLUS).
Voordelen van de S-CAPEPLUS
Door het hoogwaardige ontwerp voel je je veilig en zeker. De S-CAPEPLUS is ontworpen om de gebruikers strak en knus in de matras te houden. Het is een beetje alsof je in een grote slaapzak wordt gewikkeld. Tijdens een evacuatie zitten S-CAPEPLUS-gebruikers laag bij de grond. Dit nam de angst weg dat ik zomaar de lucht in zou worden gelanceerd. Zelfs toen we de steile trap bij Carré naar beneden gingen, voelde ik me volkomen veilig.
Dit zijn andere dingen die ik goed vond:
- Het polyesterweefsel is antibacterieel en brandvertragend.
- De hoes is afritsbaar en wasbaar.
- De instructies worden weergegeven met pictogrammen in plaats van in een specifieke taal.
- Je kan de S-CAPEPLUS met één of met meerdere hulpverleners bedienen.
2. Het is een comfortabele matras om op te liggen.
Dankzij de schuimvulling zorgt het sleepmatras voor een zachte, pijnloze rit op de trap. Ik kon wel wat treden voelen, maar het was verrassend comfortabel.
3. De snelheid
Naast veiligheid is snelheid een cruciale factor bij een ontruiming. Ik was onder de indruk van hoe snel de S-CAPEPLUS de trap af kon worden gesleept. Veel sneller dan ik kan lopen. Als Bob en ik onderweg naar beneden niet waren gestopt om over de S-CAPEPLUS te praten, hadden we de 29 treden bij Carré in minder dan 10 seconden gedaan.