Evacuatie hulpmiddelen zijn tegenwoordig terug te vinden bij allerlei organisaties. Van scholen tot hotels en van bedrijven tot zorgcentra. Sinds kort ook bij de Antwerpse ziekenhuisgroep GZA Ziekenhuizen. Eind 2019 en begin 2020 is er hard gewerkt door de interne preventiedienst van GZA om verschillende evacuatiemiddelen te voorzien op de 3 campussen van ’het ziekenhuis. Dit ging om S-CAPEPOD Evacuatiedoeken (Standaard Model) en S-CAPEPLUS Evacuatiematrassen (Basic Model in groene Wall Cover). De evacuatiedoeken, ook wel bekend als evacuatie sheets, liggen nu onder de matrassen van specifieke patiënten. De evacuatiematrassen zijn in de traphallen voorzien. De introductie van dit soort hulpmiddelen is vaak een lang traject. Er vinden demo’s plaats voor verschillende dienstverantwoordelijken, er moet geoefend worden met alle collega’s en de juiste installatie-plekken moeten uitgezocht worden.
Om het verloop van de introductie te bespreken, gingen we in gesprek met Cindy Kouwijzer. Cindy is stafmedewerker cel preventie, veiligheid & milieu en is nauw betrokken geweest bij de introductie van deze hulpmiddelen. In onderstaand verhaal deelt ze haar twijfels, de ervaringen, de beweegredenen en haar mening over evacuatie hulpmiddelen.
“Eind 2019 en begin 2020 hebben wij evacuatie sheets & – matrassen aangekocht voor de verschillende campussen van onze ziekenhuisgroep. De evacuatie sheets liggen onder specifiek bepaalde matrassen en de evacuatiematrassen hangen in de (nood)traphallen op elk niveau. Aan het begin was ik vooral bezorgd of de evacuatie sheets, in combinatie met de alternerende matrassen, niet te zwaar gingen worden om temanipuleren. Niets was minder waar. We hebben het geprobeerd met verschillende collega’s. Zelfs de iets zwaardere personen gingen vlot de trap af terwijl de betrokken hulpverleners eerder klein en tenger waren. De medewerkers van zowel de ondersteunende diensten als de zorg maakten zich wat zorgen of dit niet nog meer werk zou creëren in hun dagelijkse taak; zou bedden dekken niet langer duren als ze rekening moesten houden met dat “ding” onder hun matras? Dit misverstand is ondertussen ook de wereld uit.
Verder zijn de evacuatiemiddelen zéér eenvoudig en voor de hand liggend in gebruik. Het wijst zichzelf uit hoe je het moet gebruiken doordat de instructies stap per stap op de middelen zelf staan. Mensen die eerder al een uitleg hadden gehad op een oefening zijn er mee gestart zonder opfrissing en dit ging vanzelf. De instructiefilmpjes die ter beschikking gesteld worden zijn een absolute meerwaarde. Misschien een verbeterpuntje dat we kunnen melden: het filmpje met het gebruik van het doek in combinatie met een alternerende matras zou best ook in het Nederlands beschikbaar gesteld worden .
Onze mensen hopen natuurlijk dat ze dit nooit moeten gebruiken, maar de algemene mening is wel dat dit een absolute vooruitgang is ten opzichte van het gebruik van een gewoon laken om minder mobiele personen toch ook te kunnen evacueren.
Ook de evacuatiematrassen op de administratieve diensten in de traphallen zijn top. Op die manier moet niemand zelf de keuze maken of hij/zij al dan niet een minder mobiele collega achterlaat.
Het evacueren via de trap vergelijk ik vaak met een goed gevulde dameshandtas, zwaarder is dit zeker niet, maar juist verrassend licht en comfortabel in gebruik.”
Cindy Kouwijzer – Stafmedewerker cel preventie, veiligheid & milieu
GZA Ziekenhuizen – GasthuisZusters Antwerpen
campus Sint-Augustinus | campus Sint-Vincentius | campus Sint-Jozef