• nl
0 Mijn offerte
14 / 08 / 2017

Dit zijn belangrijke oorzaken van brand in de zorg

Deel op social media Categorie

Veel branden bij mensen thuis ontstaan in een voorwerp. Denk hierbij aan een prullenbak, een pan met eten of een tafelkleed. Maar hoe zit dit in de zorg? Gelden deze oorzaken ook voor gezondheidscentra of zijn hier andere factoren de oorzaak? 

Ook dit jaar gaan branden in de zorg weer voor chaos creëren in zorginstellingen. Ze zorgen al jarenlang voor gewonden (soms fataal), veel schade en ze halen regelmatig voorpagina’s van lokale of nationale kranten. Voorbeelden hier van zijn recente branden bij zorginstellingen in Rotterdam en Venlo.

Sommige oorzaken liggen misschien wat meer voor de hand (brand gerelateerd aan koken of roken in bed), maar diverse oorzaken zullen u verbazen. Een sigaretje of sigaar in bed lijkt onschuldig, maar kan grote negatieve gevolgen hebben wanneer brandend as op het bedtextiel terecht komt.

Zorgtehuizen en ziekenhuizen zijn gebouwen die zich optimaal moeten voorbereiden op een calamiteit. Denk hier bij aan een brand of een gaslek. Daar komt nog eens bij dat veel zorginstellingen een grote hoeveelheid cliënten verzorgen, die kampen met een mobiliteitsbeperking (bedlegerigen, rolstoelgebruikers, mindervaliden enz). Ook voor deze personen moeten er middelen aanwezig zijn om hen in veiligheid te brengen. Zo wordt er ook gepleit voor meer persoonlijke evacuatieplannen.

De evacuatie van een zorginstelling is een ingewikkeld proces waar een sterke strategie en zorgvuldige uitwerking tegenover moet staan. De afgelopen jaren hebben talloze oorzaken geleidt tot de evacuatie van een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Het wordt daarom ook steeds belangrijker dat zorginstellingen naar dit probleem gaan kijken.

Het plannen van ontwikkeling, evaluatie en bewustwording onder het personeel zijn cruciaal om een goede uitvoering te verzekeren. Dat heeft een positief effect op zorgvuldig handelen bij een serieuze noodsituatie.

Onderzoek door NFPA

Uit onderzoek door de NFPA (Amerika) blijken dit de grootste oorzaken te zijn van brand in de gezondheidszorg:

  1. Kookapparatuur – 65%
  2. Bewust aangestoken – 6%
  3. Rookwaren – 5%
  4. Elektriciteit – en verlichtingsapparatuur – 5% 
  5. Opwarm apparatuur – 5% 
  6. Drogers – 4%

Oorzaken brand in de zorg