• nl
0 Mijn offerte
03 / 02 / 2017

Is je organisatie voorbereid op een ontruiming?

Deel op social media Categorie

Voorbereiden op een noodsituatie of ontruiming is essentieel. Per 1 januari 2017 moeten gebouwen en bedrijven toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Heb je ook al een plan klaar liggen voor personen die niet zelfstandig kunnen vluchten tijdens een noodsituatie? Er is een grote kans dat een aanzienlijk deel van de aanwezige personen in een gebouw, niet zelfstandig kan evacueren tijdens een calamiteit. Bij een evacuatie over de trap, zijn deze personen afhankelijk van anderen. Het aantal personen die niet zelfstandig redzaam zijn in gebouwen is aanzienlijk toegenomen, doordat de toegankelijkheid en mobiliteit voor en van mindervaliden is verbeterd. Het is aannemelijk dat, door de wetswijziging, dit aantal zal toenemen.

Maar er bestaat natuurlijk ook een toename van vergrijzing en het aantal mensen met overgewicht in onze samenleving. Het is dus van essentieel belang dat organisaties zich voorbereiden op een eventuele noodsituatie. Bijna ieder gebouw is dan ook uitgerust met een blusmiddel, maar een evacuatie hulpmiddel kan men beschouwen als net zo belangrijk.

Wellicht vraag je zichzelf af wat voor organisaties zichzelf al hebben voorbereid op zo’n noodsituatie? Hierbij een kort overzicht:

Zorgcentra

Om in geval van nood alle aanwezigen in een zorgcentrum op een veilige en snelle wijze te ontruimen, moeten zorgmedewerkers en de BHV’ers op de hoogte te zijn van de brandveiligheidsvoorzieningen en de ontruimingsprocedures. Deze procedure moet regelmatig geoefend worden met alle medewerkers en de cliënten. Voor de bedlegerige cliënten kun je een hulpmiddel gebruiken om hen direct vanaf het bed te evacueren, zodat zij snel in veiligheid kunnen worden gebracht.

Hotelketens

Hotels zullen brandveiligheid een hoge prioriteit moeten geven. Adequate voorschriften moeten er voor zorgen dat hotelgasten snel en eenvoudig het gebouw moeten kunnen verlaten. Installeer brandblussers en zorg dat de vluchtwegen altijd toegankelijk zijn. Bereid de BHV ook voor op de evacuatie van mindervaliden of personen die gewond zijn. Wanneer er brand uitbreekt zullen zij via de trap naar beneden moeten. Hiervoor kunt het evacuatiematras S-CAPEPLUS gebruiken. Snel, eenvoudig en effectief.

Commerciële organisaties

Per 1 januari 2017 zijn commerciële organisaties verplicht om toegankelijk te zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Toegankelijkheid is nu de norm, ontoegankelijkheid is de uitzondering. Dat zijn positieve ontwikkelingen voor personen die tijdelijk of permanent mindervaliden zijn. Nu deze personen voortaan in je organisatie aanwezig kunnen zijn, zul je je ook moeten voorbereiden op calamiteit en zorg dragen voor een snelle evacuatie.

Schoolinstellingen

De Arbowet en een Europese Richtlijn (89/391/EEG) zouden scholen zich voor moeten bereiden op een veilige evacuatie. Wanneer er geen hulpmiddelen aanwezig zijn in het betreffende gebouw, kan de school besluiten om zichzelf te voorzien van razendsnelle hulpmiddelen voor de evacuatie van mindermobielen. Hiervoor kunnen je het evacuatiematras S-CAPEPLUS installeren in je gebouw. Heb je vragen over dit artikel of wil je graag het evacuatiematras S-CAPEPLUS zelf testen? We komen graag bij je langs voor een vrijblijvende demonstratie.

Laat niemand achter

Evacuatie hulpmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen als je moet ontruimen. Want hoe krijg je mensen veilig buiten als zij dat niet zelfstandig kunnen? Evacuatiemiddelen kunnen je helpen: