• nl
0 Mijn offerte

Wat is een rookexplosie?

Een brand is natuurlijk een vervelende situatie. In het geval van een brand, moet men zo snel mogelijk het pand ontruimen en gaan de hulpdiensten aan de slag om de situatie weer onder controle te krijgen. De brandweer speelt natuurlijk de grootste rol bij het blussen van branden.

Doordat een brand een chemisch proces is, kan een brand raar uit de hoek komen als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Een brand heeft eigenlijk 3 dingen nodig om goed te kunnen branden: brandbaar materiaal, zuurstof en een hoge ontbrandingstemperatuur.

Backdraft is een situatie waarbij een gesmoorde brand die een tekort heeft aan zuurstof, genoeg temperatuur heeft ontwikkeld om te blijven pyrolyseren. Oftewel de ruimte blijft zich vullen met brandbare gassen. Deze gassen zijn heel gevaarlijk, maar de zuurstof ontbreekt nog.

Wanneer er dan een deur of raam wordt opgezet, gaat de gesmoorde brand zuurstof aanzuigen en komt het mengsel in de ‘explosieve zone’ terecht, waardoor de pyrolysegassen zich explosief ontsteken. Zo’n backdraft is te herkennen aan een pulserende gele of bruine rook, verder lijkt de ruimte te ademen (rook wordt door kleine openingen geperst en verse zuurstof wordt aangezogen), ramen krijgen een donkere aanslag en aangrenzende ruimten en deuren zijn heet.

Het spreekt voor zich dat een rookexplosie uiterst gevaarlijk is. Herken je een van de signalen van een backdraft, dan is het belangrijk om direct weg te gaan van deze plek. Ook is het zaak om zo snel mogelijk de brandweer te waarschuwen.