Home/Tetcon/Evacuatie, S-CAPEPLUS evacuatiematras/Video: kinderen op school passen rescue skills toe

Video: kinderen op school passen rescue skills toe

Dit zijn Guus en Tibbe uit Arnhem. Deze ‘evacuatiematras helden’ laten zien hoe makkelijk het is om een ‘gewonde leerling’ toch naar beneden te krijgen tijdens een calamiteit..

Evacuation mattress for schools - Evacuatiematras voor scholen

U zult er misschien niet iedere dag bij stil staan, maar in Nederland zijn er zo’n 300 schoolbranden per jaar. U leest het goed: 300! Vandalisme is vaak de oorzaak. Als alle kinderen op school zijn en er breekt een brand uit, moeten alle leerlingen evacueren en zo snel mogelijk naar buiten.

Vluchtveiligheid wordt door deze cijfers een belangrijk aandachtspunt voor scholen. Bij scholen met meerdere verdiepingen moet er ook gedacht worden aan goede vluchtmiddelen. Tijdens een evacuatie kan de stroom namelijk uitvallen. Minder-mobiele leerlingen kunnen de lift dan niet meer gebruiken en moeten via de trap evacueren. Hiervoor hebben ze assistentie nodig van BHV’ers of medeleerlingen. Precies om die reden leren wij kinderen omgaan met evacuatiematras S-CAPEPLUS. Hoe fijn is het dan als zelfs jonge mensen dit evacuatiemiddel kunnen bedienen. Dat is misschien ook wel de kracht van het hulpmiddel, dat ontzettende gebruikersgemak.

Een ander voorval op scholen is dat de noodverlichting het niet meer doet, omdat de accu leeg is. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat leerlingen niet meer weten welke vluchtweg ze moeten nemen. En tijdens een brand wilt u natuurlijk niet dat iemand verloren loopt. Bij een veilige evacuatie horen goede vluchtwegen. En goede vluchtwegen hebben goede noodverlichting nodig.

Meer en meer scholen zetten zich in voor een veilige evacuatie van minder-mobiele leerlingen. Sommige scholen kiezen voor een evacuatiestoel. Hier leest u de verschillen tussen een evacuatiestoel en een evacuatiematras. Bij onder andere deze onderwijsinstellingen wordt de S-CAPEPLUS al ingezet:

Scholen met evacuatiematras

Deze film en foto’s zijn opgenomen bij basisschool De Wijzer in Arnhem. Via deze weg willen we Guus en Thibbe bedanken voor hun geweldige acteerwerk. De video is opgenomen door Rutger Broeders van RIFF Productions.

Dit is ongelooflijk. Je zult versteld staan….

Aan het einde van deze video vroegen we Guus of hij ook een volwassene naar beneden durfde te slepen. Guus zei uiteraard geen nee. In onderstaande video zie je hoe Guus een man van 83 kg in z’n eentje weggesleept. Over de trap. Dat is ook ideaal wanneer er rolstoelgebruikers naar beneden moeten via de trap.

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment