Home/Tetcon/S-CAPEPOD evacuatiedoek/Exclusieve beelden: Verticale evacuatie van obesitas patiënt bij UZ Gent.

Exclusieve beelden: Verticale evacuatie van obesitas patiënt bij UZ Gent.

Jos Blik van Obesitas Vereniging Nederland

Evacuatiedoeken voor cliënten met een grotere omvang

“Een evacuatiedoek voor obesitas cliënten, hebben jullie die ook?” Die vraag kregen we van veiligheidsmanagers na een demonstratie met de S-CAPEPOD bij partners in Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen in deze landen neemt het aantal zwaargewichten toe. Ook Nederland groeit hier in mee. Tijdens deze demonstraties gebruikten we de normale S-CAPEPOD, een evacuatiedoek voor bedlegerige personen. Deze “reguliere” S-CAPEPOD is geschikt voor personen met een maximaal gewicht van 120 – 150 KG. 

Op bovengenoemde vraag hadden we niet direct antwoord. Voorheen gebruikten we vaak tussenstukken, maar ook deze had een gewichtslimitering. Het was vooral belangrijk dat we een cliënt met zo’n grote omvang vast op het matras konden fixeren, zodat deze niet kon schuiven tijdens een verticale evacuatie op de trap.

We gingen terug naar de tekentafel. Er moest een oplossing komen voor deze groeiende groep. Een groep waarbij bedlegerigheid vaak voorkomt. Al snel kwamen we er achter dat evacueren van personen met een grotere omvang een andere techniek vraagt.

Tijdens de ontwikkeling van dit nieuwe evacuatiedoek zetten we drie hoofdvragen centraal:

  • Hoe kunnen we de fysieke belasting voor de hulpverleners beperken?
  • Hoe kunnen we de cliënt, ondanks het gewicht, direct vanaf het bed én inclusief matras evacueren?
  • Hoe kunnen we het comfort voor de cliënt waarborgen?

Op 17 februari 2017 waren we te gast bij het Universitair Ziekenhuis Gent om de nieuwe Bariatric
S-CAPEPOD te testen. En met succes. We werden bijgestaan door het ModellenTeam van Obesitas Vereniging Nederland. Hier waren we in staat om een model van 200+ KG via de trap te evacueren. Door de juiste materiaalkeuze en de juiste trekhouding (als een waterskiër) kon de persoon veilig worden verplaatst. Hoe dat de Bariatric S-CAPEPOD werkt, kunt u in onderstaande video bekijken.

Op 9 mei 2017 gingen we terug naar het Universitair Ziekenhuis Gent. Het gewicht van het model van Obesitas Vereniging Nederland moest verhoogd worden naar 300 KG. Dit deden we door middel van zogenaamde “loodbroodjes”, totaal 103 KG. Ook voor cliënten met zo’n gewicht kunt u dus de Bariatric
S-CAPEPOD gebruiken.

Hieronder ziet u een foto-overzicht van de dag bij UZ Gent:

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment