Home/Tetcon/Brand in de zorg, Evacuatie, S-CAPEPLUS evacuatiematras/Cartoon: Man in rolstoel wordt gered met evacuatiematras

Cartoon: Man in rolstoel wordt gered met evacuatiematras

Persoon in rolstoel wordt gered door evacuatiematras

Vanaf 1 januari 2017, moet elke openbare plek verplicht toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dit blijkt uit een wetsvoorstel vanuit de Tweede Kamer. Goed nieuws dus. Over verbetering van toegankelijk voor immobiele personen wordt namelijk al jaren gesproken. Veel rolstoelgebruikers hebben het niet makkelijk. Ze komen vaak problemen tegen bij het betreden van hotels, winkels of andere openbare gebouwen.

De wetswijziging is een stap in de goede richting.  Over de evacuatie van rolstoelgebruikers bestaan echter nog vraagtekens. De volgende situatie geeft beeld wat dit inhoudt. Een rolstoelgebruiker bevindt zich op de vierde verdieping van een winkelcentrum. Er breekt brand uit. De lift kan niet worden gebruikt want de stroom is uitgeschakeld. Hoe ga je hier mee om? Hoe ontsnapt een rolstoelgebruiker uit een gebouw? Wie brengt die persoon in veiligheid? Zo maar een greep vragen waar de gemiddelde rolstoelgebruiker tegen aan loopt bij een calamiteit. Nederland telt zo’n 3.5 miljoen mensen met een handicap waarvan er 150.000 rolstoelgebruikers zijn; dat is niet niks. Het evacuatie probleem mag dan ook niet onderschat worden.

Met dit in gedachten lieten we de bovenstaande cartoon ontwikkelen. Zo is het in één oogopslag duidelijk tegen wat voor problemen een rolstoelgebruiker kan lopen bij brand of een andere calamiteit. Ook ligt de oplossing voor de hand.

Gerelateerd bericht: Dit moet u zien: cartoons over evacuatie problemen

Ook op Twitter was er veel aandacht voor deze cartoon:


About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

2 Comments

 1. Verzorger 5.0 24 juni 2016 at 09:30 - Reply

  Wij hebben zo’n sleepmat in gebruik (ben werkzaam in psychiatrie). Gaan oefening in plannen om te oefenen met collega’s. Wil graag instructies ontvangen, kun je deze toemailen alstublieft?

  Groetjes,
  Dorie.

  • Joris van Tetcon 24 juni 2016 at 09:39 - Reply

   Beste Dorie,

   Bedankt voor het bericht. We hebben de handleiding naar u toegemaild.

   Als u verder nog hulp nodig heeft, staan we voor u klaar. U mag altijd even bellen op 040 298 99 55.

   Succes!

   Joris

Leave A Comment