Tokio. De hoofdstad van Japan. Het land van kimono’s, sushi en tempels. Prachtige landschappen, giga grote steden en heerlijke poedersneeuw. Japan heeft veel te bieden. Het Aziatische land heeft helaas ook een rijke historie met natuurrampen. Tyfoons, overstromingen, aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen. Dit natuurgeweld komt ieder jaar voor. Sommige zijn gevaarlijker dan de ander. Een bekend voorbeeld is de dodelijke tsunami van 2011. Door talloze natuurrampen krijgt risk management steeds meer aandacht in het land.
In oktober reisden wij af naar Tokio. We gingen daar in gesprek met safety professionals en deelden we informatie over ‘Evacueren in Nederland’. Daarnaast gaven we evacuatie trainingen bij ziekenhuizen, namen deel aan de Riscon beurs en leerden we veel over de Japanse cultuur.
In dit reisverslag lees je alles over onze tijd in Tokio.
Evacuatie trainingen aan Japanse ziekenhuizen
De meeste ziekenhuizen In Japan organiseren maar liefst drie ontruimingsoefeningen per jaar. In veel ziekenhuizen worden cliënten met lakens en bedden geëvacueerd tijdens oefeningen. Evacuatiedoeken, evacuatiestoelen en evacuatiematrassen worden nauwelijks gebruikt. Maar daar komt binnenkort verandering in. Op 5 oktober bezochten we Chiba Hospital, een psychiatrisch ziekenhuis, niet ver van Tokio. Daar gaven we een evacuatie training aan BHV’ers en zorgpersoneel. We leerden hen hoe dat ze cliënten kunnen evacueren door middel van de S-CAPEPOD en S-CAPEPLUS.
Een dag later bezochten we het Doaikai ziekenhuis in Tokio. Het management van dit ziekenhuis kwam veel evacuatie problemen tegen bij ontruimingsoefeningen. Zo hadden ze te maken met blokkades in de gangen doordat deze volstonden met bedden. Ze zochten dus naar een evacuatie alternatief.
In onderstaande video zie je versnelde beelden van de evacuatie training bij Chiba Hospital:
De Riscon show
Op 11, 12 en 13 oktober stonden we op de Riscon beurs in Tokio. Een beurs voor safety professionals. Het doel was om Japanners bekend te maken met evacuatiedoek S-CAPEPOD en evacuatiematras S-CAPEPLUS. Maar liefst 70.000 bezoekers reisden af naar de Tokyo Big Sight om de laatste safety trends en ontwikkelingen in Japan te bekijken. Extra aandacht was er voor de Olympische Spelen in 2020. Japanse BHV professionals zijn al volop bezig met de voorbereidingen van dit spektakel. Samen met Ikue, Rika en Mie stonden Bob en Piet Japanners te woord.
Als klap op de vuurpijl
Je maakt het niet iedere dag mee, schitteren op de Japanse TV. Op woensdag 11 oktober waren Piet, Bob, Ikue en het evacuatiematras S-CAPEPLUS te zien op het 5-uur journaal van de NHK, het grootste TV station van Japan. NHK is vergelijkbaar met de Engelse BBC. De nieuwszender deed verslag op de Riscon beurs en selecteerde het hulpmiddel op basis van originaliteit, innovatie in Japan en levensreddende producten.
Bekijk hier de beelden:
Samenwerking met Ingenuity
Deze Japan ervaring was niet mogelijk geweest zonder onze partner Ingenuity Inc. Onlangs gingen we een distributie samenwerking aan met dit bedrijf. De Japanners gaan het evacuatiedoek S-CAPEPOD en evacuatiematras S-CAPEPLUS aan de man brengen in Tokio en omgeving. Ingenuity’s CEO, Ikue Fujita, leerden ons ontzettend veel over de manier van werken in Japan. Ook bedachten we strategieën hoe we deze jonge markt kunnen voorzien van evacuatie hulpmiddelen.
Van mondkapjes tot diepe buigingen, we hebben genoten van Japan. Mocht Japan weer getroffen worden door een ramp, hopen we dat onze evacuatie middelen levens kunnen redden. Samen met Ingenuity gaan we Japan een stukje veiliger maken.