0 Mijn offerte
16 / 09 / 2019

Nieuw: Retmex Reddingsdoeken voor brandweer & hulpdiensten

Deel op social media Categorie

Het Retmex Verhaal Uitgelicht

Het begon allemaal met een brandweerkorps uit Noord-Brabant. Het was de zomer van 2018. Dit korps had serieuze problemen met het evacueren van bewusteloze personen tijdens huisbranden. Vooral als deze slachtoffers brandwonden hadden. Als gevolg van deze brandweerwonden werd de huid van een slachtoffer zwak. Een brandweercommandant benadrukte het probleem als volgt:

‘Bij een huisbrand moet je snel handelen. Wanneer je een slachtoffer tegenkomt, grijp je deze bij zijn armen of benen en wil je zo snel mogelijk naar een veilige zone. Een groot probleem is dat je geen houvast hebt aan een huid met brandwonden. Het klinkt lomp, maar je ‘trekt’ zo iemand zijn huid eraf als je snel moet evacueren. Eigenlijk ‘stroop’ je iemand. Dit lijdt tot extreme verwondingen aan het slachtoffer. Buiten dat verliezen we bijzonder veel tijd omdat het extreem zwaar is. Met andere woorden, zonder een hulpmiddel is de overlevingskans een stuk kleiner.’

Dit brandweerkorps had dringend een reddingsoplossing nodig. De mobiele eenheid en reddingsdiensten hebben ook vaak moeite om slachtoffers snel weg te krijgen uit een gevarenzone. Evacuatiematrassen worden vaker ingezet om minder-mobiele personen te evacueren uit panden, maar zijn vaak te groot voor reddingsvoertuigen. Dit inspireerde ons om samen met Nederlandse en Belgische brandweerlieden een oplossing te ontwikkelen. De evacuatie oplossing moest aan verschillende criteria voldoen:

  • Het moet licht zijn
  • Het moet handzaam zijn
  • Het moet brandwerend zijn
  • Het moet vuur kunnen doven
  • Het moet klein zijn
  • Het moet makkelijk mee te nemen zijn

Al deze criteria is meegenomen bij de ontwikkeling van een nieuwe reddingsdoek-lijn: Retmex. Retmex kan brandweerlieden en reddingsdiensten helpen om slachtoffers snel te verplaatsen in allerlei kritieke scenario’s: huisbranden, terroristische aanslagen, schietpartijen, enzovoort.

Retmex laat niemand achter. Nu ben jij aan zet.