Home/Tetcon/S-CAPEPLUS evacuatiematras/Licht op Eindhoven: TU/E evacuatiematrassen

Licht op Eindhoven: TU/E evacuatiematrassen

licht op eindhoven - evacuatiematrassen

Dit bericht is een kopie van een artikel uit de januari editie van Licht op Eindhoven.

Voor hulpverleners, zoals ambulance- en brandweerpersoneel is het een serieuze tour de force om bedlegerige of invalide personen in geval van nood snel en veilig op de begane grond te krijgen. Denk daarbij aan: stroomuitval, aardbevingen en brand. Situaties waarin liften het niet doen of niet gebruikt mogen worden.

Altijd zijn er minimaal twee, en vaak vier, personen nodig om één persoon naar beneden te vervoeren. Het Eindhovense bedrijf Tetcon en het TU/e Innovation Lab sloegen daarom de handen ineen. Zij ontwikkelen namelijk het opblaasbare en herbruikbare evacuatiematras dat ook slechts een persoon als drager behoeft. 

Nadat collega-studenten wegens andere verplichtingen uit het project stapten werd werktuigbouwkundig student Bas Blom (23) in maart 2017 vanuit het Innovation Lab gevraagd mee te denken met Tetcon. Het werk dat zijn collega’s hadden verricht kon Bas daar waar nodig veranderen en verbeteren. Op dit moment verkeren Tetcon en Bas Blom in de eindfase van het ontwikkelproces. Doel is een handzaam, herbruikbaar evacuatiematras dat in grote aantallen geproduceerd kon worden. Daarvoor hebben ze een professionele textielverwerker in de arm genomen. Het evacuatiemiddel is herbruikbaar door de combinatie Dyneema (daar kom je met geen mes doorheen) en CO2-patronen. Daarmee is het matras binnen enkele seconden opgeblazen. Waar de eerste versie veel te groot was, bijvoorbeeld voor een ambulance waar elke vierkante centimeter telt, is de nieuwe uitvoering ongeveer zo groot als een brandblusapparaat. Het is dan ook de bedoeling dat het vast onderdeel wordt in de uitrusting van de hulpdiensten. Ook moeten er een of meerdere exemplaren komen te hangen in grote gebouwen zoals nu al het geval is met defibrillators.

Dit hulpmiddel wordt een variant op de bestaande S-CAPEPLUS Premium (zie foto hieronder) en gaat ook gelden als vervanger voor de escape evacuatiestoel.

Evacuatiematras S-CAPEPLUS Premium

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment