Home/Tetcon/Experts op International Safety Education Seminar: “Vergrijzing vormt een grote bedreiging m.b.t brandveiligheid”

Experts op International Safety Education Seminar: “Vergrijzing vormt een grote bedreiging m.b.t brandveiligheid”

international safety education seminar

Op 7-8 juni presenteerde Tetcon zich met een stand op het druk bezochte evenement: The 4th International Safety Education Seminar. Het evenement werd georganiseerd door Brandweer Nederland, Instituut Fysieke Veiligheid en de Brandwondenstichting.


Een delegatie van brandveiligheidsexperts uit meer dan tien verschillende landen woonden de seminar bij in Papendal, Arnhem. Veel veiligheidsexperts komen dezelfde uitdagingen tegen op het gebied van brandveiligheid en educatie. Brandveilig leven staat dus niet alleen in Nederland hoog op de agenda, heel Europa probeert maatregelen te nemen om het aantal slachtoffers en incidenten terug te dringen. 

Tijdens het evenement namen topsprekers uit Engeland, Denemarken, België, IJsland, Finland, Duitsland en Nederland, het publiek mee over uitdagingen en ontwikkelingen die zij de afgelopen jaren tegen kwamen:

  • Bewustwording van vluchtveiligheid en evacuatie onder ouderen en kinderen 
  • Vergrijzing gaat een grote invloed hebben op brandveiligheid
  • Hoe worden “zwakkere personen” in veiligheid gebracht tijdens een brand?
  • Recente ontwikkelingen omtrent blussen van een brand
  • De uitdagingen van brandveiligheid bewustwording onder migranten
  • Preventief beleid van brandweerkorpsen om vuur te voorkomen in plaats van te bestrijden

Opvallend was dat het onderwerp “Vergrijzing en brandveiligheid” bij iedere veiligheidsdienst een thema bleek te zijn. De kwetsbare doelgroep, die alsmaar groeiende is in Europa, vraagt steeds meer aandacht. Zo werden er vier voorbeelden gegeven van recente zorgbranden bij Nederlandse instellingen in 2015.  Opmerkelijk is dat bij 3/4 gevallen, bewoners zich binnen 30 minuten na de brandsignalisatie, niet in veiligheid konden brengen. Met name omdat de meeste bewoners in deze instellingen niet zelfredzaam waren. De komende jaren gaan we dan ook veel uitdagingen tegenkomen om deze groep te beschermen voor brand.

Tussen de lezingen door hadden bezoekers de mogelijkheid om de “veiligheidsmarkt” te bezoeken, waarbij een tiental bedrijven hun innovaties demonstreerden. Ook wij, Tetcon, hadden hier de mogelijkheid om onze evacuatie hulpmiddelen te presenteren. In onderstaande overzicht ziet u foto’s van onze ervaring in Papendal: 

Evacuatie hulpmiddelen van Tetcon

Een leuke bijkomstigheid was dat tijdens de presentatie van een recente studie door de Nederlandse Brandwondenstichting, het evacuatiedoek S-CAPEPOD werd aanbevolen voor een veilige evacuatie van senioren:

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment