Home/Tetcon/Brand in de zorg, Evacuatie/Grootschalige ontruimingsoefening in Turks ziekenhuis

Grootschalige ontruimingsoefening in Turks ziekenhuis

evacuatiedoek in ziekenhuis

Dit stuk is geschreven door Ufuk Gunciner van Tumedin.

Izmir, Turkije. In oktober 2017 werd voor de allereerste keer een grootschalige rampenoefening met evacuatiemiddelen georganiseerd in het Dr. Suat Seren Chest & Thoracic Surgery Education Research Hospital. Het ziekenhuis in Izmir installeerde deze materialen op het bedframe van patiënten zodat al het personeel wist dat iedereen naar buiten zou kunnen.

De brandweer van İzmir had de leiding over de oefening. In aanloop naar de oefening werd een scenario uitgeschreven en gedeeld met alle deelnemers. Een verpleegster startte de evacuatieoefening nadat ze op de alarmknoppen had gedrukt. Ze had namelijk een zogenaamde brand op een afdeling ontdekt. 

Een deel van het personeel ging aan de slag om zoveel mogelijk mensen weg te krijgen uit de omgeving van de brand. Ze begonnen met het evacueren van de patiënten. Zowel het personeel van het ziekenhuis als de brandweermannen konden de evacuatie uitvoeren met behulp van hulpmiddelen voor de evacuatie van bedlegerige patiënten. In dit specifieke geval gebruiken zij het evacuatiedoek S-CAPEPOD. Het was de eerste keer dat zo’n hulpmiddel gebruikt werd in dit ziekenhuis. Volgens deelnemers van de oefening verliep de evacuatie zo gemakkelijker en sneller dan voorheen.

Hoofd preventiedienst Ahmet Öztürk deed verslag over de rampenoefening: “We gebruikten een zeer speciaal hulpmiddel voor de evacuatie van patiënten, de zogeheten S-CAPEPOD. Het kan door één persoon worden gebruikt. Het maakt dit soort evacuaties gemakkelijker en sneller. Dit systeem verpakt de patiënt met zijn matras en de dekens. Het evacuatiehulpmiddel is ook brandwerend”.

Foto’s van de evacuatie oefening zijn hier beneden te vinden:


De grootschalige oefening werd ook opgepakt door een lokale krant in Izmir. Het officiële artikel kun je via deze link bekijken.

S-CAPEPOD in Turkije

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment