Home/Tetcon/S-CAPEPOD evacuatiedoek/Trots! Evacuatiedoek S-CAPEPOD wordt aanbevolen in IFV & Brandwondenstichting rapport

Trots! Evacuatiedoek S-CAPEPOD wordt aanbevolen in IFV & Brandwondenstichting rapport

Evacuatielaken S-CAPEPOD - Escape rescue - evacuatie sheet

Publicatie die verband legt tussen vergrijzing en brandveiligheid

Mensen worden steeds ouder. Een groep die groeit. Deze vraagt dan ook steeds meer aandacht. De komende jaren zal dit alleen maar toenemen. Heeft u er wel eens bij nagedacht hoe oud dat u bent in 2040? De directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting (Rob Baardse) schreef hier al eens over: ‘u en ik zorgen voor de toename van het aantal zelfstandig wonende ouderen. Samen worden wij geconfronteerd met belangrijke aandachtspunten rond brandveiligheid’. De statistieken bevestigen dit. Nederland telt in 2017 zo’n 17 miljoen inwoners. Bijna 6,7 miljoen Nederlanders is 50+.

In 2015 en 2016 hebben de Brandweeracademie en de Nederlandse Brandwondenstichting onderzoek gedaan naar problemen rondom brandveiligheid en vergrijzing. Dit heeft drie deelrapporten opgeleverd:

Deelrapport 1: de omvang van de problematiek
Deelrapport 2: de risico’s en oorzaken
Deelrapport 3: oplossingen

Uit het onderzoek blijkt dat veel zorgbranden ontstaan in seniorenwoningen / zorgcentra voor senioren. In deze gebouwen bevinden zich voornamelijk of alleen maar ouderen. Zij zijn vaak niet zelfredzaam. Om die reden is er nog een vierde onderzoek gestart. In dat onderzoek werd gekeken naar situaties waarbij sprake was van evacuatie, gewonden of doden.

Deelrapport 3 neemt evacuatie oplossingen onder de loep

In deelrapport 3 wordt ook het evacuatiedoek S-CAPEPOD genoemd. En daar zijn we bijzonder trots op.
Dit schrijft de studie over het evacuatie hulpmiddel:

“Om een bedlegerige bewoner, inclusief matras, naar een veilige omgeving te brengen, is er de S-CAPEPOD. Dit reddingsmatras bevindt zich permanent onder het matras en in het geval van een calamiteit kan het evacuatiehulpmiddel om het matras én de persoon heengeslagen worden. De persoon wordt dus als het ware ingepakt als een cocon. Dankzij het dikke matras is een veilige evacuatie mogelijk.”

Deze studie werd tijdens ‘The International Safety and Education Seminar‘ in Papendal al gepresenteerd. Bij dit evenement waren brandveiligheidexperts uit meer dan tien verschillende landen aanwezig.

De drie deelrapporten en het vierde onderzoek zijn samengevat in een kennispublicatie: Brandveiligheid en vergrijzing.

Wilt u zelf dit rapport lezen? U kunt deze hier downloaden.
Op pagina 55 kunt u het stuk over de S-CAPEPOD terugvinden.

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment