Home/Tetcon/S-CAPEPOD evacuatiedoek/Evacuatie sheet kopen, waar moet u op letten? 6 tips.

Evacuatie sheet kopen, waar moet u op letten? 6 tips.

Evacuatie sheet kopen 6 tips

Wilt u nieuwe evacuatiedoeken (voor bedlegerige cliënten) kopen? Bij het kopen van een evacuatiedoek is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Het is belangrijk om te bepalen voor welke afdelingen de evacuatiedoeken nodig zijn en welke eisen er aan gesteld moeten worden. Wat is uw budget en hoe staan medewerkers tegenover het hulpmiddel? 

Een evacuatiedoek wordt ook wel een sleepdoek, evacuatie sheet of rescue laken genoemd. Zo’n evacuatiemiddel wordt gebruikt voor de evacuatie van bedlegerige personen (met name in de zorg wordt deze gebruikt). Het ligt permanent onder het matras van een cliënt. Tijdens een calamiteit wordt het evacuatiemiddel onder het matras vandaan gehaald. Door middel van flappen of bandjes wordt de patiënt dan op het matras gefixeerd. 

Onderstaande tips helpen u bij het maken van uw keuze voor de aanschaf van een evacuatiedoek, deze die het beste aansluit op de wensen van uw organisatie.

1. Doelgroep

Bepaal met welke doelgroep u te maken heeft. Zijn alle cliënten bedlegerig? Of is er maar een kleine groep die bedlegerig is? Uiteindelijk kunt u een keuze maken hoeveel bedden u gaat voorzien. Misschien alleen de afdelingen waar veel cliënten niet zelfredzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ontwaakruimte, de psychiatrie, de intensive care en ga zo maar door. De hoeveelheid bedden er worden uitgerust met zo’n hulpmiddel is afhankelijk van uw BHV strategie.

Sommige ziekenhuizen willen absoluut geen risico nemen. Zij kiezen er voor om alle bedden te voorzien van een hulpmiddel. Het UZ Gent of het Sint-Maartenskliniek doen dit bijvoorbeeld. 

Mocht u te maken hebben met personen met een mobiliteitsbeperking, kunt u ook naar andere hulpmiddelen kijken. Voor personen die mindervalide zijn, bestaan er namelijk andere middelen. Een bekend voorbeeld is een evacuatie matras.

2. Merk

Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Was u tevreden over het vorige evacuatiedoek? Dan is het handig om voor hetzelfde type doek te kiezen omdat u dan weet hoe alles werkt. Evacuatiedoeken hebben verschillende inpakmethodes (bandjes of flapjes). Het is belangrijk om te bedenken waar uw evacuatiedoeken aan moet voldoen. Er bestaat namelijk een grote kans dat meerdere afdelingen (bacteriologen, aankoopdienst, ergonomen etc) binnen uw instelling naar deze kwestie kijken. Er zijn dus verschillende zaken waar u rekening mee moet houden.

3. Vochtdoorlatend / waterafstotend

Sommige evacuatiedoeken zijn vochtdoorlatend en andere waterafstotend? Deze eigenschap mag u absoluut niet onderschatten. Dit kunnen we uitleggen door middel van deze situatie: ‘Een cliënt ligt in bed en is incontinent. Wanneer lichaamssappen langs het matras zouden lopen, kunnen deze in aanraking komen met het evacuatiedoek. Wanneer het doek waterafstotend is, blijft dit als het ware op het doek drijven. Omdat het niet direct zichtbaar is, zal het resulteren in een zee van bacteriën. Wanneer deze bacteriën diep in het doek zitten, zult u deze zwaar  moeten laten reinigen of  zelfs moeten weggooien. Ons advies is dus om altijd een evacuatiedoek te kiezen met een vocht doorlatende werking zodat problemen direct zichtbaar zijn.

4. Bacteriën

Grote kans dat er binnen uw instelling veel aandacht wordt besteed aan de resistentie van bacteriën. Een evacuatiedoek dat niet over een langdurige bescherming beschikt, zal bacteriën en schimmels aantrekken. Het voordeel van een anti-bacteriologische werking is dat u vermenigvuldiging tegen gaat. Hierdoor hoeft u de sheets ook minder vaak te wassen.

5. Wassen / Reiniging

Een belangrijke vraag om te stellen is: “Hoe vaak wilt u de evacuatiedoeken gaan wassen?” Wanneer uw zorginstelling een streng beleid heeft op gebied van hygiëne kunt u kiezen voor een evacuatiedoek met een anti-bacteriologische functie. Deze hoeft u weinig te wassen. Deze kunt u vergelijken met de separatie gordijnen op patiëntenkamers. 

Mocht u toch vaak willen wassen, dan kunt u wellicht beter kiezen voor een ander evacuatie hulpmiddel voor de bedgebonden patiënten. Waarom? Omdat de waskosten dan torenhoog worden. In dat geval, kunt u misschien beter naar een evacuatiematras / sleepmatras kijken.

6. Inpak techniek

De inpak techniek is zeer belangrijk. Dit heeft namelijk een groot effect op het comfort voor de cliënt. Er bestaan evacuatie doeken met bandjes en flappen. Het is raadzaam om zelf te testen wat u comfortabeler vindt en beter past bij uw cliënten. Het voordeel van een evacuatiedoek met flappen is dat deze meer comfort bieden en dat de eventueel aanwezige infuuszakken en/of  kleine apparaten direct meegenomen kunnen worden tijdens het vervoeren van de cliënt zonder dat u bang hoeft te zijn deze onderweg te verliezen! 

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment