• nl
0 Mijn offerte

Wat is een table top oefening?

Table top wordt letterlijk vertaald naar tafelblad. Een logische vertaling, want bij een table top-oefening wordt een mogelijk rampenscenario nagebootst op papier – vaak een plattegrond – op een tafel.

Om precies te zijn is een table top een ontruimingsoefening. Dit is een veilige en interactieve vorm van oefenen die kan worden gebruikt als serieuze voorbereiding voor wanneer er een daadwerkelijke ontruiming aankomt. Bij een table top-oefening wordt een ontruimingscasus nagebootst door een plattegrond en pionnen te gebruiken.

Een table top-training is heel belangrijk om werknemers bewust te maken van hun verantwoordelijkheden om op een snelle en efficiënte manier het gebouw of een afdeling te ontruimen. Bij een table top wordt ook gelijk duidelijk waar alle veiligheidsvoorzieningen zich bevinden. Zoals vluchtwegen, evacuatie middelen, brandslangen, brandblussers, rookmelders, etc.

Het nut van een table top-oefening is dat werknemers dus bewust worden van hun verantwoordelijkheden. Maar door zo’n oefening kunnen ook knelpunten worden gevonden die zich zouden kunnen voordoen bij een echte ontruiming. Belangrijk hierbij is dat een table top-oefening geen vervanging is van een praktijkoefening, maar het is wel een goede aanvulling hierop waarmee de kennis weer kan worden opgefrist zonder dat er gelijk een ontruimingsoefening moet worden ingepland.