Wat is een vluchtmasker?

Vluchtmaskers of brandmaskers worden ook wel eens rookmaskers genoemd. Ze zorgen ervoor dat u in geval van brand minder snel bevangen wordt door de schadelijke rookontwikkeling. Zo kunt u beter ademen en bij kleinere branden bijvoorbeeld zelf aan het blussen gaan. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort, zorgt een brandmasker ervoor dat u sneller kunt vluchten. Zo vergroot u de overlevingskansen van uw werknemers en uzelf in geval van brand.

Uiteraard hoop u dat u nooit een brand hoeft mee te maken. Als onverhoopt toch brand uitbreekt bij u in het bedrijf, dan doet u er goed aan om zoveel mogelijk preventiemateriaal te kunnen gebruiken. Een goed voorbeeld van zulk preventiemateriaal is zo’n brandmasker. Zo’n masker wordt onder meer gedragen door brandweerlui, maar kan voor uw werknemers en uzelf zeer nuttig zijn in geval van brand.

Het belang van een goed brandmasker

Een goed brandmasker kunnen dragen tijdens een brand is voornaam omdat, afhankelijk van de aard van de brand en de stoffen die branden, er altijd sprake is van rookontwikkeling bij een brand. Wie een geschikt brandmasker draagt, zorgt ervoor dat hij of zij minder schadelijke rook inhaleert en zodoende langer kan blijven ademen. Rookinademing is namelijk levensgevaarlijk. Degelijke brandmaskers zijn dus belangrijk. Ze geven u 30 minuten de tijd om vrij te kunnen doen wat nodig is om de plaats van het onheil te ontvluchten en/ of maatregelen te nemen waarbij u niet alleen uzelf maar ook de levens van andere mensen kunt redden. Hierbij denken we niet alleen aan het eventueel starten met blussen, maar ook aan het waarschuwen van andere mensen die zich eveneens in het bedrijfsgebouw bevinden. Vaak wordt gezegd dat tijd kostbaar is. Dit geldt zeker in geval van brand. De uitgave voor een brandmasker of vluchtmasker is bijgevolg altijd een verantwoorde uitgave. De prijs van zulk masker ligt vrij laag en voor dit geld kunt u wellicht mensenlevens redden.