Wat is een evacuatieschort?

Evacueren wordt ook wel ontruimen genoemd. Dit is het verplaatsen van een groep mensen van een gevaarlijke of omstreden plaats, naar een veilige plek buiten het gevaarlijke gebied. Evacueren komt voor als er sprake is van dreiging, een gevaarlijke gebeurtenis of andere dringende omstandigheid waarbij de gezondheid en veiligheid van de personen in gevaar komt. Een voorbeeld van evacueren is bijvoorbeeld het verlaten van een gebouw via de nooduitgangen en vluchtwegen als er sprake is van een brand.

Evacueren kan overal gebeuren. Op een kantoorpand, op een school, een peuterspeelzaal of zelfs thuis. Volwassenen weten meestal wat ze moeten doen in het geval van een noodsituatie. Baby’s en kleine kinderen hebben echter geen idee wat er aan de hand is bij een noodsituatie en kunnen niet uit zichzelf de beslissing nemen om te evacueren.

evacuatie middel voor baby'sOm ervoor te zorgen dat jonge kinderen/baby’s veilig geëvacueerd kunnen worden, is het evacuatiematras S-CAPEKIDS en een evacuatieschort ontworpen. Het evacuatiematras S-CAPEKIDS is een speciaal middel waarbij 4 baby’tjes tegelijk kunnen worden geëvacueerd. Er zitten 4 compartimenten op het matras waarin de baby’tjes gefixeerd en beschermd worden.

Het evacuatieschort is een soort hemd met grote armgaten en een grote halsopening. Het schort wordt gedragen door de volwassene. Op het schort zitten 3 draagzakken, links, in het midden en rechts met openingen voor de beentjes. In geval van nood kunnen 3 kleine kinderen of baby’s in deze draagzak worden meegenomen. Zo kan er snel en veilig geëvacueerd worden en wordt de vluchtveiligheid

Escape evacuatie matras - om baby's te evacueren

verhoogd. Het evacuatieschort of matras is vooral handig voor plekken met waar veel kleine kinderen aanwezig zijn.

Naast het evacuatieschort en -matras voor baby’tjes, bestaan er ook nog andere evacuatie middelen om mindermobiele personen te evacueren via trappen.

Middelen om personen te evacueren