Home/Evacuatie en BHV Kennisbank/Evacuatie hulpmiddelen/Wat is een Escape Pod? – Evacuatiemiddel

Wat is een Escape Pod evacuatiedoek?

De Escape Pod (oftewel, de S-CAPEPOD) is een evacuatie middel om bedgebonden personen vanaf het bed te evacueren, inclusief het matras. Het wordt ook wel een rescue doek, evacuatie sheet of sleepdoek genoemd. In België noemt men het ook wel een escape doek of sleepmat. Hoe het in de volksmond ook bekend staat, het behoort tot de categorie ‘evacuatie hulpmiddelen’. 

De S-CAPEPOD ligt altijd onder het matras van een cliënt. De cliënt voelt en ziet dit niet. Dit evacuatiemiddel heeft een ander design in vergelijking met andere evacuatie doeken. De meeste evacuatie sheets werken namelijk met twee bandjes, terwijl de S-CAPEPOD gebruikt maakt van grote flappen zodat de cliënt als een cocon ligt ingepakt.

Bij een calamiteit, zoals een evacuatie, worden de flappen onder het matras vandaan getrokken. Dit gebeurt aan de lange zijdes van het matras en aan het voeteneinde. Door middel van klittenband worden alle flappen met elkaar verbonden. Zo wordt de cliënt stevig op het matras gefixeerd. Het inpakken van de cliënt neemt 30 seconden in beslag. Dan is deze persoon klaar om geëvacueerd te worden.

S-CAPEPOD evac mat | evacuation device for every hospital

Hier ziet u de S-CAPEPOD in actie

Ook voor een verticale evacuatie (via de trap) kan de S-CAPEPOD ingezet worden. In Canada wordt de S-CAPEPOD door de brandweer gebruikt als een soort slee (wanneer een ontruiming ook via de trap plaatsvindt). Bekijk hier de beelden.

In Nederland zijn meer dan 20.000 zorgbedden voorzien van het type S-CAPEPOD. Bedrijfshulpverleners van verschillende instellingen werken dus al met dit middel. Er zijn zelfs online trainingen te volgen. Bekende zorginstellingen die met dit middel werken zijn de Sint Maartenskliniek, UZ Gent, Diaconessenhuis, De Twentse Zorgcentra, Carint Reggeland en vele anderen. De S-CAPEPOD wordt vaak gecombineerd met een mobiel evacuatiematras, een brancard of een speciale evacuatiestoel (bijv. Evac Chair). Al worden deze laatstgenoemde middelen vaker ingezet om mindervaliden te ontruimen tijdens noodsituaties.

Voorbeelden van evacuatie middelen zijn een evacuatiematras, een brancard, een evacuatiestoel, een draagstoel of een stretcher.

Ook is er tegenwoordig een S-CAPEPOD type gemaakt om zwaarlijvige cliënten (obesitas) te evacueren. Deze staat bekend als de Bariatric S-CAPEPOD.

Nog niet bekend met de S-CAPEPOD? Bekijk hier de video: