Home/Tetcon/Brand in de zorg, Evacuatie/Dit is hoe u waarschijnlijk reageert bij brand

Dit is hoe u waarschijnlijk reageert bij brand

Het is interessant om te kijken hoe wij mensen reageren bij het horen van een brandalarm. Menselijk gedrag bij zo’n alarm is dan ook totaal anders dan verwacht. Diverse studies hebben laten blijken dat men niet direct reageert op een brandalarm. Hierdoor wachten ze in het algemeen lang met vluchten.

Wat zijn nu menselijke gedragskenmerken wanneer een brand uitbreekt?

 

 • Men houdt er niet van om te stoppen met wat ze aan het doen zijn.
  Mensen praten tegen elkaar, kijken rond en proberen er achter te komen wat er gaande is. Men heeft vaak visueel bewijs nodig van de situatie. Ook blijken mensen pas te vluchten wanneer het hen verteld wordt of wanneer ze anderen zien vluchten.
 • Over het algemeen raken mensen niet in paniek
  Het is een mythe dat mensen in paniek raken bij een noodsituatie. De angst blijkt juist de paniek te veroorzaken.
 • De meeste mensen gebruiken de ingang waar ze naar binnen zijn gekomen als ‘nooduitgang’.
  Zelfs wanneer de nooduitgang of het nooduitgangsbordje goed zichtbaar is, hebben mensen de neiging om deze niet te gebruiken. Mensen blijken niet graag te lopen door een gang of deur waarvan ze niet weten waar het naar toe leidt.

Wanneer er brand uitbreekt, betekent dit niet dat er direct paniek uitbreekt. Het is dan ook merkwaardig te noemen dat mensen een brandalarm negeren.

Onderstaande video geeft een goed beeld weer hoe men nu eigenlijk reageert tijdens een brandalarm. De mensen in video denken dat ze zijn uitgenodigd voor een marktonderzoek sessie.

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

4 Comments

 1. koen kerkhof 19 december 2017 at 13:12 - Reply

  dit geeft duidelijk beeld

 2. Marie de Jonge 15 augustus 2018 at 08:28 - Reply

  Ik snap heel goed dat men niet stopt met wat ze aan het doen zijn wanneer er brand uitbreekt of wanneer er een signaal afgaat. Zelf zou ik ook niet geloven dat er iets aan de hand is voordat ik het ook daadwerkelijk gezien heb met mijn eigen ogen. Zelf denk ik dat er wat meer aandacht besteed moet worden aan hoe je je moet opstellen wanneer er brand uitbreekt.

  • Joris van Tetcon 15 augustus 2018 at 14:54 - Reply

   Beste Marie – Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad altijd moeilijk te zeggen hoe mensen reageren bij een brand. Wat betreft jouw laatste opmerking, dat is zeker waar. Zeker iets wat meegenomen dient te worden bij oefeningen en trainingen =) Voorbereiding is het halve werk! Gr. Joris van Tetcon

 3. Vincent Rondwijk 28 augustus 2020 at 15:33 - Reply

  Goed om te lezen dat de meeste mensen over het algemeen niet in paniek raken bij brand. Toch kan dat ook gevaarlijk zijn, omdat je wellicht meer tijd neemt om naar buiten te gaan. Ik vind het in ieder geval goed dat brandveiligheidstrainingen regelmatig plaatsvinden op werkplekken en scholen.

Leave A Comment