Home/Tetcon/Brand in de zorg/‘Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al uit het dak.’

‘Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al uit het dak.’

Ziekenhuis brand in Bochum - Evacuatie van patiënten

Een ziekenhuisbrand in het Duitse Bochum. Vanmorgen zijn twee mensen overleden nadat het ziekenhuis Bergmannsheil werd getergd door een uitslaande brand. Maar liefst zestien gewonden, van wie er drie in levensgevaar zijn. Over de hoeveelheid bedlegerige cliënten is nog niks bekend. Wel hield de brand maar liefst 8 uur stand.

Eerste signalen van de brand waren rond half drie ’s nachts te horen. Uit onderzoek blijkt dat de brand ontstond in een patiëntenkamer met snelle uitbreiding naar de rest van de zesde verdieping. Vervolgens werden de zevende en achtste etage ook getroffen door het vuur. Door de vlammenzee en de hitte zijn ramen en meubels gesmolten. Één van de dode lag op de kamer waar de brand uitbrak. Het andere slachtoffer lag in een nabijgelegen kamer.

Bergmannsheil heeft 650 bedden. Één van de grootste ziekenhuizen in het Ruhrgebied.

Maar liefst 165 brandweermensen werden ingezet om de brand te blussen. Verschillende onderzoekteams verwachten dat een suïcidale patiënt verantwoordelijk is voor de brand.

Brand in de zorg blijkt in 2016 wéér voor dodelijke slachtoffers te zorgen. Sommige instellingen kiezen voor de strategie ‘we wachten op de brandweer’. Deze fatale brand laat weer eens zien hoe risicovol die strategie kan zijn en hoe noodzakelijk een doordacht BHV- en evacuatieplan is.

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment