Home/Tetcon/Brand in de zorg, Evacuatie/Brand in de zorg – het is wéér gebeurd

Brand in de zorg – het is wéér gebeurd

Zorginstelling - brand in Japan

Werken in de zorg is een dankbaar beroep, maar niet geheel zonder risico’s. Behalve dat je goede zorg moet leveren, is het ook belangrijk om rekening te houden met dat er rampen en ongelukken kunnen gebeuren, zoals bijvoorbeeld een brand. Nu ga je er natuurlijk vanuit dat alles goed is geregeld. Voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zijn er door de overheid in Nederland veel wettelijke regels opgesteld waar deze instellingen zich aan moeten houden. Er zijn rookmelders, sprinklers, nooduitgangen, vluchtwegen, een ontruimingsplan en er zijn natuurlijk bedrijfshulpverleners aanwezig. Ook dienen er voldoende middelen aanwezig te zijn om een veilige evacuatie te kunnen waarborgen. Dit schrijft bijvoorbeeld de Arbowet en een Europese richtlijn. Hierin wordt niet genoemd dat men speciale middelen in huis dient te hebben om rolstoelgebruikers te evacueren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een speciaal matras. Ondanks deze maatregelen die worden getroffen voor een goed noodplan, komt het toch nog regelmatig voor dat er dodelijke slachtoffers vallen bij branden in zorginstellingen.

Waarom dit, ondanks alle maatregelen, nog vaak gebeurt, kan aan meerdere dingen liggen. Vaak heeft dit te maken met de chaos die ontstaat bij een brand. Het is uiterst belangrijk dat de daarvoor opgeleide hulpverleners weten welke acties ze moeten ondernemen zodra er een brand ontstaat. Een BHV’er mag niet in paniek raken, maar moet kalm blijven en zorgen voor een veilige evacuatie (hier lees je 5 evacuatie tips van René Hagen voor BHV’ers in de zorg). Toch lukt dit niet altijd, zo zijn er begin dit jaar nog dodelijke slachtoffers gevallen in zorginstellingen in Japan en Zuid-Korea.

Brand in Sapporo, Japan

Evacuatie in Japanse zorginstellingenOp 31 januari 2018 brak er een brand uit in een zorginstelling voor minderbedeelden in Sapporo, Japan. Getuigen die in de omgeving van de instelling woonden, sloegen rond middernacht alarm nadat ze rook uit het gebouw zagen komen. Niet lang daarna stond het hele gebouw in lichterlaaie. Het pand was gemaakt van hout en er woonden in totaal 16 ouderen, die sociale hulp kregen bij onder andere het zoeken naar een baan. Van de 16 ouderen hebben 11 de brand niet overleeft.

Het is gisten waar het mis is gegaan. Een houten gebouw an sich is al een groot risico. In Nederland zou je met onze strenge regelgeving niet zomaar een houten gebouw kunnen gebruiken als verzorgingstehuis, de risico’s dat het mis kan gaan zijn te groot.

Brand in Miryang, Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea ging het recentelijk mis. Vlak voor de Olympische Winterspelen breekt er op 26 januari een brand uit in een ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse stad Miryang. Deze brand is de ergste die het land in 10 jaar heeft meegemaakt. Er komen 39 mensen om het leven, waarvan er meer dan 20 een leeftijd hadden van boven de 70, en tientallen mensen raken gewond.

Dankzij de brand wordt er weer opnieuw aandacht gelegd op de brandveiligheid en de veiligheidsregels in Zuid-Korea. De oorzaak van de brand is tevens nog steeds onbekend. Het meest voor de hand liggend zou een kortsluiting in de afkoelings- en verwarmingsinstallatie op de Eerste Hulp afdeling van het Sejong-ziekenhuis zijn. Op deze afdeling begon de brand namelijk. Wonder boven wonder verspreidde de vlammenzee zich niet over de andere afdelingen. Toch vielen er veel doden, de meesten stierven door het inademen van te veel rook. Rookinademing is erg gevaarlijk. Onder de slachtoffers zijn ook een arts en twee verpleegsters.

Dat men zoveel rook moest inademen, kwam doordat iedereen probeerde te vluchten via de hoofdingang die zich op de eerste etage bevond, net zoals de Eerste Hulp afdeling waar de brand was uitgebroken. Volgens de wet hoefde het ziekenhuis geen sprinklers te hebben, omdat het in verhouding maar een klein ziekenhuis was. De wet was echter al aangescherpt en elk ziekenhuis in Zuid-Korea moet nu voorzien zijn van sprinklers.

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment