Home/Tetcon/Brand in de zorg/Brand en evacuatie bij een kindercrèche of kraamafdeling

Brand en evacuatie bij een kindercrèche of kraamafdeling

baby evacueren uit couveuse

Hoe gaat u om met brand op een kinderafdeling?

Brand op een kinderafdeling in een ziekenhuis of een kinderdagverblijf. Daar denkt u liever niet aan. Gelukkig worden er allerlei maatregelen genomen bij iedere kinderopvang of kraamafdeling om zo’n levensgevaarlijkse situatie te voorkomen. Dat is maar goed ook, de veiligheid van uw kleintje staat immers voorop. Een omgeving waar de brandveiligheid ’tip-top’ in orde is, is daarom van groot belang. Ondanks de aandacht en voorbereidingen op brandveiligheid komen incidenten in de kinderopvang regelmatig voor. 22 maart 2016 bijvoorbeeld, toen zorgde een brand voor paniek in een kinderdagverblijf dichtbij de Heineken Brouwerij in Amsterdam. Of wat dacht u van de vlammenzee bij een kindercrèche in Alphen aan de Rijn op 12 februari 2016. Buiten de materiële schade die zo’n brand met zich meebrengt, moeten we er voor zorgen dat situaties zoals in Mexico worden voorkomen. Daar overleden 38 jonge kinderen in 2009 nadat een kinderdagverblijf in vlammen opging. Een doordacht plan én de juiste middelen in huis is de basis om de risico’s te beperken.

 

Waarom is voorbereiding een pré?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo simpel kan het zijn. Stel een evacuatieplan op en oefen deze regelmatig met kinderen, uw collega’s én wellicht kunt u zelfs de ouders van de kids daarbij betrekken. Hiermee kunt u ongewenste calamiteiten of onverwachte problemen bij een serieuze noodtoestand inperken. Ontruimen moet geoefend worden; óók op de kindercrèche en de kinderafdeling. In Nederland zijn talloze BHV-bedrijven die een op-maat-gemaakt plan voor u kunnen samenstellen. VeiligheidNL en Brandweer Nederland doken eerder al in het onderwerp ‘Brandveiligheid in de kinderopvang’. Met diverse tips en handige tools hebben zij een praktische handleiding ontwikkeld om u goed voor te bereiden op een dergelijke situatie. Het doel is om ook uw kinderen al bewust te maken over dit onderwerp. Het zingen van een simpel liedje kan hier al bij helpen.

Liedjes over brandveiligheid voor kinderen op kraamafdeling  

Hoe evacueert u baby’s bij brand?

Baby’s of pasgeborenen zijn vaak niet in staat om zichzelf te verplaatsen. Medio maart 2015 wees het BHV bedrijf Preventief ons op dit evacuatieprobleem bij kindercrèches en kraamafdelingen. Het probleem is voornamelijk te zien in de groep pasgeborenen of immobiele peutertjes. Hoe worden baby’s die nog niet kunnen lopen in veiligheid gebracht? En hoe zit het met immobiele kinderen? Voor ons was dit een onbekend probleem, aangezien onze focus lag om het evacuatiedillema in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven op te lossen. Nadat wij het evacuatiematras S-CAPEPLUS demonstreerde in het oefencentrum van Preventief, vroegen zij al snel of wij een alternatief hadden voor baby’s, peuters of jonge kinderen. ‘Nee, dat hebben we niet maar dat willen we wel maken voor jullie’ was ons antwoord. Inmiddels zitten we in een vergevorderd stadium van de productontwikkeling en hopen we rond de zomer van 2016 het eindproduct te presenteren.

 Meer weten? Hier leest u meer over het evacuatie hulpmiddel voor pasgeborenen en jonge kinderen: de S-CAPEKIDS >>

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

2 Comments

  1. Bianca 9 april 2019 at 16:14 - Reply

    Wat een onwijs fijne blog met goede tips! Ik zal bepaalde dingen eens nalopen bij de créche van mijn kinderen. Ik ben op het moment zo bezig met brandveiligheid. Tevens in onze eigen woning proberen wij dit zo goed mogelijk te organiseren. Bedankt voor de tips!

    • Joris van Tetcon 24 juni 2019 at 13:36 - Reply

      Goed om te horen, Bianca! Veel succes en mocht je eens hulp nodig hebben, laat het gerust even weten. Gr. Joris 🙂

Leave A Comment