Home/Tetcon/3 redenen om table top niet over te slaan bij een evacuatie oefening

3 redenen om table top niet over te slaan bij een evacuatie oefening

Realistisch voorbereiden op een evacuatie met table top oefening

Table Top oefeningen worden steeds vaker ingezet wanneer échte ontruimingsoefeningen op praktische bezwaren stuiten. Daarom gingen we in gesprek met Patrick de Vriendt van Table-top.be. Naast verdeler van deze evacuatie hulpmiddelen in België geeft hij speciale table top oefeningen in Vlaanderen en Wallonië. Uit het gesprek zijn drie tips opgesteld.

1. Table top is dé ideale voorbereiding op een werkelijke evacuatie oefening       

Een table-top is een veilige en interactieve vorm van een ontruiming oefenen . Een table – top oefening kan perfect georganiseerd worden ter voorbereiding of ter aanvulling van een werkelijke oefening.

ontruiming met evacuatiematras - ontruimingsplan met Lego

Table top is ook een ideale manier om op calamiteiten voor te bereiden die door logistieke en/of veiligheidsbeperkingen niet kunnen nagebootst worden. Denk maar aan de ontruiming van een RVT, een compleet ziekenhuis, kinderopvang of incidenten met gevaarlijke producten.

Ook als evaluatietool na een reële interventie heeft een table-top oefening haar nut al bewezen.

Concreet worden aan de hand van cases, situaties nagebootst door gebruik te maken van miniatuur objecten op een plattegrond. Denk hierbij aan Lego of Playmobil.


2. Table top vergroot het bewustzijn

Bij deze vorm van training worden deelnemers bewust van hun verantwoordelijkheden tijdens een ontruiming. Er zijn namelijk talloze situaties te bedenken dat een evacuatie opgestart moet worden.

Ook krijgen ze inzicht in de acties / keuzes die ze hebben ondernomen in hun respectievelijke rol(len).

Ook aanwezige veiligheidsvoorzieningen, installaties, evacuatie hulpmiddelen,  blusmiddelen , RWA, afsluiters van nutsvoorzieningen, enzovoort, worden hierin betrokken. Ook naar de verschillende disciplines en hun materiaal wordt gekeken.

Een table-top oefening is geen vervangingen van een praktijk oefening  maar een waardevolle aanvulling.  

3. Table top oefeningen zijn eenvoudig te organiseren.

Een table-top oefening is eenvoudig te organiseren. Wat is hiervoor nodig?

  • Een rustige ruimte waar men niet gestoord kan worden tijdens de training.
  • Een grote tafel, waar de deelnemers rond kunnen lopen.
  • Een uitvergroting van de  plattegrond van de oefenlocatie

 Met drie bovengenoemde zaken kunt u eigenlijk direct aan de slag.

Een stukje geschiedenis over Table-top.be…

Table-top.be  werd opgericht  door Patrick De Vriendt, eveneens zaakvoeder van 2 Skills Training. Mede door de gewijzigde wetgeving werd het bedrijf steeds meer  gevraagd om naast de klassieke veiligheidsopleidingen ook ontruimingenn/evacuatieoefeningen te begeleiden, al dan Table top oefening - 2 skills trainingniet gekoppeld aan een calamiteitscenario.

Het bedrijf probeerden de oefeningen steeds zo origineel mogelijk te maken zonder de realiteit op de werkvloer te vergeten. Ze merkten al snel dat deze aanpak zeer in de smaak viel bij klanten. Table Top ging soms ver in het bedenken van nieuwe oefeningen en het bijstaan van klanten. Elk project vond steeds wel een thuis bij de firma.

De ambitieuze aanpak was voor klanten keer op keer een leerrijke ervaring. Met als gevolg, de veelvoorkomende feedback ”dit moeten we meer doen”.

Regelmatig oefenen versterkt de vaardigheden, kennis en de aanpak van elk individu en het team. Maar het is ook een investering in tijd, materiaal, personeel. En uit de zoektocht naar het evenwicht tussen vaker oefenen & investering  is Table-Top.be  geboren.

Table-Top.be behoort toe aan: Two Skills Training VOF

About the Author:

Ik hou van content. Part-time content pionier voor Tetcon en de S-CAPE evacuatie hulpmiddelen.

Leave A Comment